Londra’da 10 bin kişiyle görkemli Newroz kutlaması

Londra Finsbury Park’ta düzenlenen Newroz kutlamasına on bini aşkın kişi katılarak, “Bijî Serok Apo” diye haykırdı.

Londra’da son yılların en görkemli Newroz’unu yaşandı. Kürt Halk Meclis’nin öncülüğünde ‘Dem dema Azadiyê’ şiraı ile Londra Finsbury Park’da düzenlenen Newroz kutlamasına on bin kişi aşkın kişi katıldı. Sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mazlum Doğan’ın dev pankartı ile Rojava’da yaşamını yitiren YPG’li İngiliz savaşçıların fotoğrafları asıldı.  

Alanda, demokratik güç birliğine bağlı kurumlar, Heyva-Sor, Partizan ve MLKP gibi birçok kurum stantlar açtı. Kürdistanlıların akın ettiği Newroz’da gençler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu tişörtler giydi. Gençlerin gerilla elbiseleri ile Newroz’a katılırken kadınlar ulusal kıyafetleri ile renk cümbüşü oluşturdu. Newroz’a Kürtçenin yoğun olarak kullnılması ve katılımcıların vurgu yapması dikkat çekti.  

Alana Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı ve tecridi protesto eden dev sinevizyonlar kuruldu. Havanın sıcak olması nedeniyle halk piknik havasında yemek komünleri oluştururken, PKK, YPG, YPJ, Kürdistan bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı flamalar taşındı.  

Devrim ve demokrasi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan Newroz’da kitle sık sık, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, “Bijî Newroz”, “Katil Erdoğan”, “Yaşasın zindan direnişi” şeklinde sloganlar attı.  

TOPYEKUN MÜCADELE EDECEĞİZ 

Newroz’da ilk olarak Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Elif Sarıcan ve Miraz Serhat sahneye çıkarak bir konuşma yaptı. Eşbaşkanlar, Newroz’un direniş ve özgürlüğü ifade ettiği vurgulayarak, 2022 Newroz’u ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için topyekun mücadele halinde olunacağı ifade edildi.  

Sahneye ilk olarak Koma Zelal çıktı ve hareketli parçaları ile kitleyi coşturdu. Kitle halaya durduğu sırada, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Koma Zelal’in ardından sahneye Firaz Dağ Çocuk Korusu çıktı. Ulusal kıyafetleri ile sahneye çıkan çocukların söylediği şarkılara kitle hep bir ağızdan eşlik etti.  Zelal’in ardından Rojhilatlı Omid Şerîfî sahne alarak, Kurmancî ve Soranî şarkılarını seslendirdi.  

Koronun ardından Kürdistanlı ve Türkiyeli birçok kurumun yer aldığı Demokratik Güç Birliği adına Cemevi Başkanı Filiz Koç bir konuşma yaptı. Koç, Newroz’un direnişin sembolü olduğunu ifade ederek, faşizme karşı ortak mücadelenin altını çizdi.   

ÖNDER APO ÖZGÜRLEŞECEK  

Suriye Demokratik Meclisi Britanya Temsilcisi Mesud Kasu bir konuşma yaparak, Türk devletinin sadece Türkiye Kürtlerine değil Rojava, Başûr ve Rojhilat Kürtlerine karşı da soykırım politikası yürüttüğünü ifade etti. Kaso, faşizme karşı mücadeleyi tüm Kürdistan’da yürütmenin gerekliliğine vurgu yaptı. TCŞ adına bir konuşma yapan Heval Agit ise Kürt gençliğinin Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar tüm alanlarda görkemli bir mücadele ve direnişin sahibi olacağını söyledi.  

MLKP tarafından Newroz kutlamasına gönderilen mesajda ise 2022 Newroz’unun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve devrimci tutsaklara yönelik tecridin kaldırıldığı bir gün olması dilendi. 

Newroz’a bir mesaj gönderen İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi (Labour Party) Lideri Keir Starmer, Kürt halkının ulusal kimliklerinden dolayı ayrımcılığa uğrayarak baskı ve şiddetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Newroz’un Kürdistan ve Ortadoğu’ya demokrasi, refah ve barış getirmesini diledi.  

HOZAN CANÊ COŞTURDU 

 Ardından sahneye çıkan Hozan Canê ise 3 dilde şarkıları ile kitleyi coştururken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için söylediği şarkılar ise kitlede coşku deryası oluşturdu. Sanatçı Canê’nin “Serok Apo” parçasına on bini aşkın kitle hep bir ağızdan eşlik etti.  

Hozan Cane’nin ardından Haringey Belediye Başkanı Peray Ahmed ve meclisi üyeleri sahneye çıkarak. halkı selamladı. Newroz’u kutlayan Ahmed, Kürtlerin Newroz kutlamalarına katılmaktan onore olduğunu ifade etti.  

BAYDEMİR: ÇÖKERTME PLANI ÇÖKTÜ  

Kürt siyasetçi Osman Baydemir, Kürtlerin ulusal birliğe ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Dostu ve düşmanımızı tanımak zorundayız. Bugün Afrin’de yüz binlerce Kürt'ü mülteci yaptılar. Bunun sebebi Ankara’dır. Ukrayna’ya barış isteyenler Kürdistan’da savaş estiriyorlar. Bu iki yüzlülüktür. Faşizm ve işgalciliğe karşı Kürtlerin birliği elzemdir” dedi. Baydemir, Türk devletinin Kürtlere karşı çökertme planının Newroz’da alanlara çıkan milyonlar tarafından faşizmin bu planının çöktüğünü söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrite dikkat çeken Baydemir, “İmralı kapısı kapatıldığın kan ve gözyaşı ve ölüm var. İmralı kapıları açıldığında müzakereler ile birlikte ancak sükunet ve barış oluşur” dedi.  

CORBYN: BARIŞIN YOLU ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR  

İşçi Partisi eski Lideri ve Kürt dostu Milletvekili Jeremy Corbyn ise alkış ve sloganlarla sahneye çıktı. Corbyn, Amed’e 2008 yılında yaptığı ziyareti anlatarak, Kürt halkının kimliği, dili ve kültürü için yaptığı mücadelenin Türk devleti tarafından büyük bir şiddetle karşılık bulduğunu ifade etti. Kürtlerin mücadelesinin yanında olacağını söyleyen Corbyn, Kürt lider ve 'Ortadoğu'nun Mandela'sı Abdullah Öcalan'a özgürlük çağrısında bulundu. Türk devletinin Abdullah Öcalan’la 2013 yılında başlattığı barış görüşmelerine geri dönmesi gerektiğini ifade eden Corbyn, Kürt halkının özgürlüğü için Öcalan’ın özgürlüğünden geçtiğini belirtti.  

Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Ferhat Tunç sahne aldı. Tunç, faşizme karşı mücadele ettikleri için sürgün konuma düştüklerini anlatarak, mücadeleden geri adım atmayacaklarının altını çizdi.  

Son olarak sahneye sanatçı Serhado çıktı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Serhado’nun rap şarkıları Newroz’a renk kattı.  

Son yılların en görkemli Londra Newroz’unun kapanış konuşmasını yapan Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı  Sultan Kığı, Londra Newroz görkemi ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünde vazgeçmeyeceğini dosta ve düşmana duyurduğunu ifade etti. Kığı, “Newroz’a katılan tüm halkımızı sonsuz teşekkürlerimizi sunarken, Newroz’umuzu Önder Apo’ya atfediyoruz” dedi.