Londra’da bir kez daha ‘Jin jiyan azadî’ sloganı haykırıldı

Londra’da KODAR, KJAR ve PJAK’ın öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce Kurdistanlı, İran devletinin soykırımcı politikalarına karşı ‘Jin jiyan azadî’ diye haykırdı.

İran’da Kürt kadın Jîna Emînî’nin “ahlak” polisleri tarafından katledilmesinin ardından aylardır süren protestolara destek ve İran devletinin soykırımcı politikalarına karşı Londra BBC binası önünde yüzlerce Kurdistanlı bir araya geldi.  

KODAR, KJAR ve PJAK’ın çağrısı ile bir araya gelen yüzlerce kişi, ellerinde Jîna Emînî’nin fotoğrafları ile İran devletini protesto eden pankart ve dövizler taşıdı. Tüm dünyada kadın mücadelesinin ve isyanın sembolü haline dönüşen “Jin jiyan azadî” sloganları atan kitle, BBC binası önünden Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Londra’nın en ünlü caddelerinden Oxford Circus üzerinde gerçekleşen yürüyüşe çevreden alkış ve zafer işaretleri ile destek geldi.  

Yürüyüş Trafalar Meydanı’nda sona ererken, burada KJAR adına Aso Kamali, gazeteci Mark Campbell ve Jiyan Kadın Meclisi adına Kate Higgins birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda, Kürt Özgürlük Hareketi’nin “Jin jiyan azadî” şiarı ile yürüttüğü cinsiyet özgürlükçü paradigmanın Rojava’dan Rojhilatê Kurdistan’a, oradan İran’a, Irak’a ve tüm dünyada bir özgürlük isyanına dönüştüğüne dikkat çekildi.  

Saralardan Evînlere ve Jîna Emînî’ye kadar tüm katliamların temel nedeninin baskıcı, totaliter ve tekçi iktidarlar olduğu ifade edilen konuşmalarda, bu totaliter rejimlere karşı birlik halinde mücadelenin önemine vurgu yapıldı.  

İran devletinin son 4 ayda 500'ü aşkın kişiyi katlettiği ve on binlerce insanı esir aldığı ifade edilen konuşmalarda, “Belucistan ve Kurdistan'ın mazlum halklarının bu devrimin ön saflarında yer aldığını biliyoruz. Ortadoğu'da, Kurdistan'ın her parçasında, Başûr'da, Bakur'da, Rojava'da, Rojhilat’ta genelde Kürt halkı, kadın özgürlüğü ve demokrasisi uğruna verilen derin mücadelede şehit düşen tüm şehitleri saygı ve minnetle anıyoruz. Kürtlerin mücadelesi tüm dünya halklarına ilham veriyor. Kandil dağlarında Kürt özgürlük gerillasının mücadelesiyle ortaya çıkan “Jin jiyan azadi' sloganı baskıcı, soykırımcı rejimlere karşı en güçlü silahtır. Bu slogan etrafında birleşelim, bu baskıcı sistemlere son verelim” denildi. Eylem, “Jin jiyan azadî”, “Bijî Serok Apo” ve Şehîd Namirin” sloganları ile sona erdi.