Londra Kürt Konferansının hazırlıkları tamamlandı

Londra’da 15 Şubat günü siyaset, akademi ve kadın örgütlerinden birçok ismin yer alacağı 3. Olağan Kürt Konferansı'nın hazırlıkları tamamlandı.

Britanya Kürt Halk Meclisi tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile Türkiye’ye teslim edilmesinin 25’inci yıl dönümü olan 15 Şubat’ta SOAS Üniversitesi’nde 3’üncü Olağan Kürt Konferansı gerçekleştirilecek. Tüm gün sürecek konferans, “Ortadoğu’daki Kriz Gerçekliği; Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Genel Bölge Değerlendirmeleri”, “Jin Jiyan Azadi; Kadın Özgürlüğü Yolunda Toplumsal Barış İnşaası” ve Kürt Sorununa Barışcıl Çözüm; Öcalan ve Tecrit Politikası” başlıklı üç oturumdan oluşacak.


Konferansa -DEM Parti Amed Milletvekili Cengiz Çandar, HDP eski Milletvekili Feleknas Uca, İngiltere İşci Partisi Brighton Milletvekili Lloyd Russell-Moyle, Lordlar Kamarasından Maurice Glasman, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından  Mazlum Dinç, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Avrupa Temsilcisi Dr. Abdulkarim Omar ve Unite the Union sendikasından Simon Dubbins gibi çeşitli isimler katılacak.

Konferans Hazırlık Komitesi üyesi ve  Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Amara, bu yıl ki konferansın 10 Ekim 2023’te Kürt halkının dostları tarafından başlatılan  “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm” hamlesi kapsamında yapılacağını söyledi.

'KRİZDEN ÇIKIŞIN YOLU ÖNDER APO'NUN FİKİRLERİ'

Yapılan hazırlıklara ilişkin ANF’ye bilgi veren Agit Amara, hazırlıkların tamamlandığını ve önemli isimleri bir araya getireceklerini ifade ederek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Kürt sorununa demokratik çözüm ekseninde konferansın gerçekleşeceğini belirtti.
Bir üçüncü dünya savaşı sürecinden geçildiğini ve Ortadoğu’da ve Avrupa sahalarına kadar dayanan savaş ortamlarının ekonomik, ekolojik ve siyasal sistemsel krizler yarattığına dikkat çeken Amara, "Aslında tüm kaos ve krizden çıkışın yolunun Önder Apo’nun fikirlerinden geçtiğine dikkat çekiyoruz. O açıdan birinci bölümü Ortadoğu yani İran, Irak, Suriye ve Türkiye üzerinden bölgeyi ve ortaya çıkan krizleri ele alacağız. Ardından ‘Jin jiyan azadi’ şiarı ile yükselen kadın özgürlükçü mücadeleyi barış ekseninde ele alacağız. Ve en önemlisi aslında tecridin lağvedilmesi ve Kürt sorununun barışçıl çözümünde Önder Apo’nun rolünü konuşacağız” diye kaydetti.

Amara, şunları da söyledi:

 “Politik olarak Önder Apo üzerindeki tecridin kaldırılması Ortadoğu’daki barışa bir yol açılması ve Kürt sorununun çözümünde rolünü oynaması anlamına geliyor. İdeolojik boyutu olarak Önder Apo’nun bu 25 yıllık esaret sürecinde geliştirdiği ‘Demokratik Konfederalizm’ paradigması ile birlikte özellikle Ortadoğu’da yeni bir modelin inşası ve krizlerin savaşın şiddetin aşılmasını sağlamada önemli bir oynayacağını düşünüyoruz. Bu açıdan tecrit sadece Kürt halkını değil tüm halkların barışının etkiliyor. Yani tecrit siyaseti halklara bir saldırıdır. Barışı inşa etmenin öncü aktörü Önder Öcalan’dır ve bu açıdan ‘Abdullah Öcalan’a özgülük’ hamlesini büyüttükçe özgürlük ve barış daha yakındır. Bu açıdan akademik, sosyal ve siyasal tüm çevreleri konferansımıza davet ediyoruz” dedi.