Lorient’da halklar buluşmasında Türk devlet terörüne tepki

Fransa’nın Lorient kentinde düzenlenen halklar buluşmasında Türk devletinin işgal ve terör saldırıları kınandı.

Kervénanec La Balise salonunda gerçekleşen etkinlik, Maison Pour Tous Kervénanec'in yanı sıra Lorient kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve onlarca kurumun desteğiyle gerçekleşti. Etkinlik salonunun sahnesine katledilen Nagihan Akarsel ve Jina Emini'nin büyük boy posterleri asıldı.

Etkinlikte Avrupa ülkelerine geçebilmek için Kürt mültecilerin yaşadıkları konuşuldu.

'FAŞİST İTTİFAK ÖMRÜNÜ UZATMAYA ÇALIŞIYOR'

Kürt Siyasetçi Serhat Agiri ve Gazeteci Güler Yıldız da konuşma yaptı.

Agiri, "Faşist Türk devleti varlığını her zaman bölge halkını sömürmeye ve ezmeye bağladı. Özellikle Kürt halkını soykırımdan geçirerek bunu yapmaya çalışıyor. Başûrê Kurdistan’da yasaklı kimyasal silahlarla vahşi saldırılar yapmasına rağmen başarısız oldu. Türkiye’deki faşist ittifakının ömrünü uzatmak ve bir zafer kazanmak için Rojava’ya saldırmaya hazırlanıyor. Bu planlarını gerçekleştirmek ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırmak için bahaneler üretti. İstanbul’daki terör saldırısını planlayarak Özerk Yönetim ve Demokratik Suriye Güçleri’ni (QSD) suçladı. Saldırmak için bir bahane buldu ve bunun sonucunda kendi sivillerini bile öldürdü. Dostlarımıza ve demokrasiyi savunan güçlere, Türk devletinin saldırıları ve terörüne karşı, Kürt halkının yanında durma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Agiri, konuşmasının devamında, PKK hareketinin bir insanlık hareketi olduğunu vurguladı.

AKARSEL VE EMİNİ ANILDI

Gazeteci Güler Yıldız ise Kürt kadınları üzerine bir konuşma yaptı.

Yıldız, Nagihan Akarsel'in katledilmesine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Nagihan, orada bir kadın kütüphanesi kurmaya çalışıyordu. Jineoloji alanında çalışmalar yürütüyordu. Böyle bir kadından ve onun sahip olduğu bilgiden korkup, katlettiler. Ne affedeceğiz o katilleri ne de unutacağız! Hayata ve ideallerimize sahip çıkarak, özgürlük tutukumuza sımsıkı sarılarak vereceğiz onlara cevabımızı.

Ve aynı şekilde Jina Emini de Tahran'da katledildi. Onun da saçlarından korktu molla rejimi. Ve rejim tarafından katledilenlerin sayısı çoktan 500'ü aştı Jina'dan sonra..."

Etkinlikte Jean François ile birlikte Kürtçe, Türkçe, Zazaca, Farsça ve Ermenice ezgiler söylendi.

Grup Avaşin ve Lorient Kürt çocuk gruplarının müzik dinletilerinden sonra Kürtler İçin Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması kampanyası çerçevesinde bilgilendirme yapılarak imza toplandı.

Etkinliğin sonunda Türk terörüne karşı alanlara çıkma çağrısı yapıldı.