Lozan Cenevre yürüyüşü başladı: Türkiye işgaline karşı Kürdistan'ı savunalım

Türk devletinin Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarına karşı Lozan’dan Cenevre’ye düzenlenen yürüyüş başladı.

Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal ve Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarına karşı “Defend Kürdistan- Kürdistan’ı Savun” İnisiyatifi tarafından Kürt Ulusal Birliği'nin sağlanması temelinde düzenlenen 3 günlük yürüyüş bugün Lozan’dan start aldı. Yürüyüş, Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Château d'Ouchy binası önünden başladı.

Fransa, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden 4 Parça Kürdistan’dan Kürdistanlılar, İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, devrimci kurumlar, sanatçı, yazar, akademisyen dahil yüzlerce kişi Château d'Ouchy binası önünde bir araya geldi.

Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde

İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezleri (CDK-S) Eşbaşkanları açılış konuşması yaptı.

Konuşmalarda işgal ve soykırım saldırılarına karşı 4 parça Kürdistan'da sürdürülen gerilla mücadelesi selamlandı. 

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus da mitingde yaptığı konuşmada Lozan Antlaşması’nın yüzüncü yılı yaklaşırken Kürt halkının süren mücadelesi sonucu kazandıkları haklarının işgal ve soykırım konsepti devreye sokularak ellerinden alınmak istediğine vurgu yaptı.

“Nerede olursak olalım Kürt halkı olarak bize dayatılan işgal ve soykırım konseptine karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve Medya Savunma Alanları'nda gerillaların direniş çizgisini esas alarak bir Lozan'ın daha yaşanmasına izin vermeyeceğiz” diyen Karamus, şöyle konuştu: “Bugün Avrupa devletlerinin ortaklılığıyla süren bu işgal ve soykırım saldırı ve KDP'nin bu saldırılara olan desteğine karşı bizler Önderliğimizin ve gerillanın direnişine sahip çıkarak Kürt Ulusal Birliği'nin sağlanması temelinde mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Mitingde konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar da Türk devlet faşizminin Kürdistan'a ve Kürt halkına yönelen saldırılarına ilişkin şunları söyledi: “Bugün Lozan Antlaşması’nın yapıldığı bina önünden Cenevre Birleşmiş Milletler önüne yürüyerek bize dayatılan Lozan Antlaşması’nın gerek tekrarı gerekse devamı olacak bir antlaşmayı kabul etmeyeceğimizi belirtiyoruz. 

100 yıl önce imzalanan antlaşma bizim açımızdan yok hükmündedir. 

Bu işgalci ve soykırımcı güçler ve destekçileri şunu iyi bilmelidir dün Almanya örneğinde görüldüğü gibi Kürt halkının Avrupa’daki demokratik kurumu olan KCDK-E'nin kongresini yasaklayarak, demokratik kurumlarımıza saldırarak Türk devlet faşizmini aratmayan politikalarını sürdürmektedir. 

Bizler bu antlaşmanın tekrarı ve devamı çabası içerisinde olan işgalci ve soykırımcı güçlere Kürt Ulusal Birliği'ni sağlayarak cevap olacağız.”

Mitingde İsviçreli siyasetçiler SolidaritéS’den Franziska Meinherz, Le Mont belediye başkan yardımcısı Philippe Somsky, Yeşiller Lozan milletvekili Alice Genoud, Sosyalist Parti’den Julien Eggenberger, İşçi Partisi’nden Valentin Augsburger, Tobias Schnebeli ve Defend Kurdistan temsilcisi ise konuşmasında Kürt halkının yürüttüğü direnişe destek çağrısında bulundu.

TJK-E, PYD, Avrupa Devrimci Güç Birliği, İran-KDP ile Birleşik Mücadele Güçleri temsilcilerinin konuşmaları ardından yürüyüşçüler, Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde işgale ve katliama karşı sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşçüler öğlen saatlerinde Rennes kentine ulaştı.

Öğlen arasından sonra yürüyüşe devam eden eylemciler akşam saatlerinde Morges kentinde bugünkü yürüyüşü sonlandıracak.