MÖP Seyfo Soykırımı’nı kınadı, PKK direnişini selamladı

1915 Seyfo Soykırımının 107’nci yılında hayatını kaybedenleri anan Mezopotamya Özgürlük Partisi, Türk devletinin Kürt halkının onurlu iradesini temsil eden PKK’ye yönelik soykırımcı saldırısını kınadı, ona karşı direnen gerillayı selamladı.

Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP), yaptığı bir yazılı açıklamayla 1915 yılında gerçekleşen Seyfo Soykırımı’nı ve süren soykırım zihniyetini kınadı; soykırımda yaşamını yitirenleri de saygı, minnet ve onurla andığını belirtti.  

1915 yıllarında insanlık tarihinin kadim uluslarından olan Asuri/Süryani/Keldani, Ermeni, Rum/Pontus ve Yahudi uluslarının Osmanlı coğrafyasında İttihat Terakki tarafından soykırımla imha edildiği hatırlatılan açıklamada, “Burada imha edilen, sadece bu halkların fiziği değildi; bu ulusların tarihi, kültürü, ahlakı, iradesi, emeği, sosyal yaşamı, dilleri ve inançları imha edilmişti” denildi.

O günden sonra ırkçı zihniyetin Alevi, Kürt, Êzidî, devrimci, demokrat ve sosyalistlere karşı da soykırımcı zihniyetle yöneldiği belirtilen açıklamada, “1915 Seyfo Soykırımı demek; Türk devlet şekillenmesinin ırkçı, faşist ve şovenist zihniyetle oluştuğu dönemdir. Bu zihniyet bağrında korkuyu, baskıyı, sömürüyü ve işgali taşımaktadır” ifadeleri yer aldı.

“Bu zihniyet asla iflah olmaz. Ama nereye kadar?” diye sorulan açıklama şöyle devam etti: Bugün zindanlarda on binlerce insan varsa, toplum perişan hale getirilmişse ve onurlu bir yaşam peşinde olan PKK mücadelesine karşı soykırımla cevap veriyorsa, bu Türk devlet zihniyetinin ne kadar insanlık açısından tehlikeli olduğunu göstermektedir. Bölgede sorunlar yaratmakta, her tarafa aşağılık faşist zihniyetini yaymaya çalışmaktadır. Bu yüzden insanlıktan yana olan herkesin 1915 Seyfo Soykırımı üzerine şekillenen Türk devletini iyi görmeli.

Kürt halkını içten bozmaya çalışan Türk devleti, en ahlaksız bir politik pervaza girmiştir. MÖP olarak Kürt halkına, KDP’ye çağrımız, kendi iradelerini Türk devletinden sakınsınlar, kendi aralarında sorunlarını diyalog yoluyla çözsünler. Kendi ulusuna karşı durmak, tarihe karşı güzel bir yaklaşım değildir. Türk sömürgeci devletinin, Kürt halkının onurlu iradesini temsil eden PKK’ye karşı soykırımcı saldırısını kınıyor; halkların demokratik birlikteliğini savunan PKK’nin onurlu direnişini selamlıyor ve destekliyoruz.

1915 Seyfo Soykırım her ne kadar acımızsa, aynı zamanda onurla sürekli taşıyacağımız kimliğimizdir. Türk soykırımcı zihniyete karşı durmak, onurlu insanlığa selama durmaktır.”