Mahkeme heyeti: İtirafçı Özdemir hikaye anlatıcısı ama dikkate aldık…

Stammheim’da Kürdistanlıların yargılandığı davada mahkeme heyeti itirafçı Rıdvan Özdemir’in ifadelerini gerçekçi bulmadığını, ama dikkate aldıklarını söyledi.

Stammheim’de 2 yıldır devam eden mahkemenin, bugün yapılan 92. duruşmasına yargılanan Kürdistanlılar ve avukatları katıldı. Mahkemenin önünde birçok Kürdistanlı ve dostları katıldı. Tutuklu yargılan Kürdistanlılar alkışlar eşliğinde duruşmaya getirildi.

İKİ KİŞİ TUTUKLU

Mahkeme heyeti avukatların en başından itibaren bu davayı siyasi bir dava olarak tanımlamasını, PKK’nin Almanya’da İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile “terör” örgütü olduğunu ve bu kapsamda yargılama yaptıklarını belirterek, "siyaset hiçbir şeydir, ama her şeydir” diyerek yanıtladı. Tutuklu yargılanan Veysel S. 4 yıl 3 ay, Agit K., 3 yıl ve içeride yaptığı Newroz kutlamasından dolayı 1 yıl daha ceza aldı, Özkan T. 3 yıl ve tutuksuz yargılanan Evrim A. ve Cihan A. için 1 yıl 6 ay ceza verildi. Özkan T.’nin tutukluğunun kaldırılmasına karar vererek serbest bırakıldı. Evrim A. ve Cihan A. için ise 2 yıl boyunca denetimli serbestlik şartı tahliye edildi.

SİYASİ FAALİYETLER SUÇ

Mahkeme heyeti, duruşmada daha önce mahkeme sunulan görüntülere dayanarak PKK’nin meşru savunma yapmadığını belirtti. Ayrıca 2016 yılından itibaren HDP’nin Türkiye’de baskı altında olduğu söylendi. Veysel S.’nin 2014 yılından itibaren kadro olarak çalışmalarda yer aldığı ve organizasyonları yapmakla sorumlu olduğu iddia edildi. Ayrıca Veysel S.’nin Almanya’da KCDK-E bünyesinde yürüttüğü çalışmalar, HDP üzerindeki baskılar, Rojava işgali karşıtı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yapılan eylemlerde yer alması ve organize etmesi suç olarak sayıldı.

HİKAYE ANLATICISI

Mahkeme heyeti itirafçı Rıdvan Özdemir’in duruşmada verdiği ifadelerin gerçekçi ve güvenilir olmadığı söyleyerek, "Özdemir, bir hikaye anlatıcısının olduğunun farkındayız. Ancak telefon konuşmaları ve toplanan verilere göre verdiği bazı bilgileri dikkate aldık" dedi.

MAHKEME PROTESTO EDİLDİ

Seyirciler, "129b yasası terörist yasası" tişörtü ve "129a-b yasası terörist yasadır", "Tüm siyasi tutsaklara özgürlük" sloganı atarak mahkemeyi protesto etti.

Yargılanan tutsaklar için, Avrupa Demokratik Güç Birliği Stammheim cezaevi önünde dayanışma mitingi yaptı. Eylemde "129b’den yargılanan tutsaklara özgürlük" pankartı açıldı.

KARAR SİYASİ

Tahliye olan Özkan T., "129b yasasından yargılandık. Mahkemenin başında zaten hüküm verilmişti. Bu karar savcı ve mahkeme heyetinin yaklaşımlarında çok netti. Yürütülen bir çok soruşturma delil olmasına rağmen nihai karar verildi. Bu karar hukuki değil, siyasidir" diye konuştu.

Almanya’da Haziran 2018’de tutuklanan Kürdistanlıların davasında Cihan A. 2.5 ay Evrim A. ise 17 ay sonra serbest bırakılmıştı. Veysel S., Özkan T., Agit K., ise yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunuyor.