Mamreşo’da teslimiyete ölümüne direndiler

Mamreşo kahramanlarının, kuşatmadaki son anlarına dair görüntüler ulaştı. Türk işgal güçlerine teslim olmaktansa ölümün üzerine yürüyorlar.

Mamreşo alanında 10 gün boyunca kahramanlık örneği sergileyen 7 gerillanın, kimyasal saldırıdan önceki teslimiyeti reddeden direnişlerine dair bazı görüntüler ortaya çıktı.

Türk ordusunun 23 Nisan gecesinden itibaren işgal saldırılarının ilk hedefi olan Avaşîn’in Mamreşo alanına bağlı Şehit Munzur Tepesi’nde büyük komutan Serhat Giravî (Kamuran Alpsar / Colemêrg) öncülüğünde Ruken Zagros (Seher Bingöl / Colemêrg), Sarya Diyar (Bişeng Hezer / Şırnak), Canfeda Hesekê (Şehbaz İzzettin Seydo / Hesekê), Xebat Aso (Ubeyt Mevludi / Kirmanşan), Zafer Tolhildan (Muhammed Abdulkadir Hüseyin / Qamişlo) ve Kamuran Amed’in (Mustafa Şimşek / Amed) 10 gün boyunca tarihi bir direniş sergiledi. 7 gerilla, saldırının başladığı ilk andan itibaren savaş mevzilerindeki yerlerini alan; 10 gün boyunca saldırıdan sabotaja, suikasttan darbelemeye yeni dönem gerilla taktiklerinin tümünü hayata geçirerek Zagroslar’da şahinleşen gerilla tarzıyla işgalcilere büyük darbeler vurdu.

Gerillaların çelikten iradesi, sarsılmaz kararlılığı ve fedai Apocu ruhu karşısında sonuç alamayan Türk ordusunun günlerce havadan ve karadan savaş mevzilerini ağır bir şekilde bombardımana tabi tuttu. Gerillalar yine de tüm tekniği ve yönelimleri ustalıkla boşa çıkarmasını bildi.

TESLİMİYETE MEYDAN OKUDULAR

Mamreşo direniş günlerinde HPG gerillaları tarafından çekilen bazı görüntüler, Türk askerlerinin yürüttüğü kirli özel savaş politikalarını gözler önüne seriyor. Savaş tünellerinin kapısına yaklaşmaya cesaret edemeyen Türk askerleri, uzaktan “teslim ol” çağrıları yaparak "eğer buradan çıkarsan sana hiçbir zarar gelmeyecek" diyor. İşgalci Türk askerleri, her teslimiyet çağrısı yaptığında savaş tünelleri içerisinde direnen gerillalar el bombaları ve mermilerle cevap vererek teslimiyete meydan okuyor. Teslim olmak yerine bu topraklarda onurluca direnerek şehit düşmeyi göze alan gerillalar, son ana kadar da bu tünellerde direndi.

KİMYASAL GAZLAR KULLANDI

Türk ordusu direnişi kıramayınca zehirli gazlarla savaş mevzilerine onlarca kez saldırarak, Avaşîn dağlarında Mamreşo’yu geçilmez bir kale haline getirip 10 gün boyunca aman vermeyen Serhat Giravî öncülüğündeki 7 gerillayı şehit etti.

Mamreşo kahramanlarını bir kez daha hatırlayalım:

DİRENİŞİN ÖNCÜSÜ SERHAT

Serhat Giravî, çok yurtsever ve şehitleri olan toplumsal değerlerine bağlı bir aile çevresinde dünyaya geldi. Giravî aşiretinin yurtsever özelliklerini alarak şekillenen Serhat, çocukluktan itibaren Kürt Özgürlük Hareketi’ni tanıdı ve derin bir sempati duydu, büyüdüğünde gençlik çalışmalarında yer aldı. Türk devlet üniversitesinde iyi bir yer kazanmasına rağmen soykırım çarkı olarak kullanılan sistem üniversitesini devrimciliğin mekanı haline getirdi. Mücadelesi kampüslere ve şehirlere sığmadı; 2011’de gerilla saflarına katıldı. Katıldıktan sonra Medya Savunma Alanları’nın birçok alanında pratik faaliyet yürüttü, her türlü çalışmada yer alarak Apocu militan savaşçılıktan komutanlığa erişerek kendisini yetkinleştirdi. Yeni dönem gerilla çizgisini en iyi bir biçimde özümseyip pratikleştirmenin çabasında olan Serhat Giravî, destansı Mamreşo direnişine öncülük ederek hem tarih karşısındaki görevini layıkıyla yerine getirdi, hem yoldaşlarına önderlik eden bir komutan oldu hem de etkili eylemleriyle düşmanın yüreğine derin bir korku saldı.

RUKEN ERKENDEN BÜTÜNLEŞTİ

Ruken Zagros, Colemêrg’in Gever ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Kürdistan dağlarında özgür bir Kürt kadını ve gerillası olma umuduyla büyüyen Ruken, 2014’te gerilla saflarına katıldı. Katıldığı günden itibaren dağlarla erkenden bütünleşti, yaşama büyük bir aşkla katılıp gelişme sağladı. Yetkin bir YJA Star savaşçısı olarak kendisini her anlamda yeniden yarattı. Medya Savunma Alanları’nın birçok alanında pratik faaliyet yürüttü ve büyük emek sahibi olarak tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edindi.

DİYAR’IN SİLAHINI ALAN SARYA

Sarya Diyar, Şirnex’in Hezex ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Düşmanın ağır yönelimleri, baskıları ve zulmüyle çocuk yaşta tanışan Sarya, ağabeyi Diyar Gafur’un kahramanlık hikayeleriyle büyüdü. Diyar’ın şehadetinden sonra Kürdistan dağlarında onun silahını yerde bırakmamak ve intikamını almak için gerilla saflarına katıldı. Düşmana olan öfke ve intikam hırsı, şehitlere ve Önderliğe olan bağlılığı, Kürdistan dağlarına olan derin sevgisi erkenden gelişmesine yol açmıştır. Birçok alanda pratik yürüterek Özgür Kadın Hareketi çizgisini ve militanlığını şahsında başarıyla temsil eden Sarya, şehadete ulaşana kadar da bu çizgiden ve kahramanca direnmekten asla ödün vermedi.

TC HAKİKATİNİ GÖRDÜ

Canfeda, Hesekê’de dünyaya geldi, Rojava’nın devrimci atmosferinde mücadele içerisinde büyüdü. Ortadoğu’ya gericiliği ve faşizmi dayatan asıl gerici gücün Türk devleti olduğu hakikatini görerek Kürdistan dağlarında gerilla saflarına katıldı. Gençlik enerjisi ve dinamizmi ile dağlarda erkenden gelişme kaydetti, Avaşîn dağlarında tecrübeli bir gerilla oldu. Mamreşo direnişinde tarihi bir şekilde kahramanca direnerek şehadete ulaştı.

XEBAT SERHILDANLARLA BÜYÜDÜ

Xebat Aso, Rojhilatê Kurdistan’ın yurtsever şehirlerinden Kirmanşan’da dünyaya geldi. Rojhilatê Kurdistan’ın serhildan geleneğinin toplumsal özellikleri ve yurtsever duygularıyla büyüdü, 2018’de gerillaya katıldı. Kandil’den Avaşîn’e yetkin bir gerilla olarak büyük tecrübeler edinip emek verdi. Fedakar bir gerilla olarak yaşamın tüm alanlarına mütevazice katılarak tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmesini bildi.

ZAFER ÖRNEK BİR MİLİTANDI

Zafer Tolhildan, Rojavayê Kurdistan’ın yurtsever şehirlerinden Qamişlo’da dünyaya geldi. Yurtsever ve değerlerine bağlı bir ailede büyüdü. 2013’te gerilla saflarına katıldı. Birçok alanda pratik yürütüp tecrübeler edinen Zafer, başarılı ve örnek bir Apocu militan olmayı başardı. Avaşîn’de geliştirilen birçok eylemde yerini aldı ve en son Mamreşo direnişinde tarihi rolünü oynayarak şehitler kervanına katıldı.

ZULMÜN ERKEN TANIĞI KAMURAN

Kamuran Amed, Kürdistan’ın başkenti Amed’de dünyaya geldi. Yurtsever bir ailede büyüyen Kamuran, erken yaşlarda soykırımcı Türk devletinin gerçek yüzünü tanıdı, zulmüne tanıklık etti. Kürt halkına diz çöktürerek teslim almak isteyen sömürgeci Türk devletine karşı baş kaldırarak 2019’da gerilla saflarına katıldı. Düşmana olan hınç ve öfkesi ile erkenden dağlarla bütünleşti, bir an önce düşmandan intikamını almanın arayışı içerisinde oldu. Başarılı bir gerilla olarak Avaşîn’de pratik yürüttü, efsaneleşen Mamreşo direnişinde yer alarak onurlu ve kahraman bir Kürt evladı olarak tarihe geçti.