Marsilya büyük mitinge hazır

Güney Fransa'da yaşayan Kürdistanlı ve dostlarının komployu kınamak ve açlık grevine destek vermek amacıyla Martigues’den start verdiği uzun yürüyüş 2. gününü geride bıraktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komployu kınamak ve açlık grevi direnişlerine destek amacıyla Martigues’den startı verilen uzun yürüyüş 2. gününü geride bıraktı. Yürüyüşün ikinci etabı için sabah saatlerinde Marignane merkezinde bir araya gelen uzun yürüyüşçüler zılgıt ve sloganlar eşliğinde 20 km mesafede bulunan Marsilya (St. Antoine) doğru yola çıktı. Oldukça renkli ve coşkulu geçen yürüyüşe çocuklar da katıldı. Eylemin amacıyla ilgili sık sık Fransızca konuşmalar yapıldı.

Türk devletinin Öcalan ve HDP'lilere dönük saldırıları teşhir edildi. Kürdistanlılar 6 saate yakın süren yürüyüşün ardından Kürt ve Türklerin yoğun yaşadığı St. Antoine’a giriş yaptı. Eylemciler burada hep bir ağızdan “Biji Serok Apo”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları attı. Çevrede bulunan Kürt esnafları ve Kürdistanlılar eylemcileri zafer işareti ve sloganlarla karşıladı. Akşam saatlerine doğru moral gecesinin yapılacağı salona ulaşan uzun yürüyüşçülere Marsilya TEV-ÇAND sanatçıları müzik dinletisi sundu. Oldukça coşkulu geçen moral gecesine eylemcilerde sırasıyla şarkı söyledi, şiir okudu.

‘YÜZLERCE KİŞİ BEDENİNİ TECRİDİ KIRMAK İÇİN ÖLÜME YATIRDI’

Daha sonra 15 Şubat komplosuna dönük konuşmalar yapıldı. Tecride karşı sadece slogan değil, pratiğe geçerek cevap olunması gerektiği belirtilen konuşmalarda, eylemleri büyütme vurgusu yapıldı. Yürüyüşe Bordeaux, Draguignane ve Montpellier kentinde katılan uzun yürüyüş eylemcileri ANF'ye konuştu. Leyla Güven'in şahsı için açlık grevine girmediğini söyleyen Şerefnaz Varto, "Leyla başkan Apo için, halkı için açlık grevinde. Biz artık bu zulme yeter diyoruz. Şahadetlerin olmasını istemiyoruz" dedi.

Bordeaux kentinde yürüyüşe katılan bir diğer eylemci de Sultan Berti idi. Berti aslen Amedli ve Bordeaux'da şehit aileleri komisyonunda yer alıyor. Hasta olduğunu ama vicdanı el vermediği için evde kalmadığını söyleyen Berti, "Kanımın son damlasına kadar başkan Apo, gerilla ve açlık grevi eylemcilerinin savunacağım" diye konuştu.

Draguignan şehrinden uzun yürüyüşe katılan Mücahit Sever ise halkı yarın Marsilya'da yapılacak büyük mitinge çağırdı. "Gün komployu lanetleme ve önderliğe sahip çıkma günüdür" diyen Sever, "1999'da önderlik için nasıl onlarca kişi bedenini ateşe verdiyse bugünde aynı şekilde yüzlerce kişi bedenini tecridi kırmak için ölüme yatırmış durumda. Bu zulme dur demek için çocuk, yaşlı genç herkes alanlara çıkmalı. Gün varlık ve yokluk günüdür" dedi.

MİTİN YARIN SAAT 13.30'DA BAŞLAYACAK

Montpellier kentinden eyleme katılan Urfalı Mehmet Çeri ise Öcalan'ın 21. yüzyılın filozofu olduğunu söyleyerek, tecridin biran önce kaldırılması ve Öcalan'ın özgür kalması gerektiğini söyledi. Çeri, "Ortadoğu barışı için fırsat olan bir liderin tutuklu ve tecrit altında olması son derece tahlisiz bir olay. Sayın Öcalan 21. yüzyılın filozofu. Sayın Öcalan üzerinde devam eden tecrit bir an önce son bulmalı, özgürlüğüne kavuşmalı" şeklinde konuştu.

Uzun yürüyüş yarın son etabı olan St Antoine-Joliette ardından son bulacak. Uzun yürüyüşçüler sabah 10.00'da 15. bölgede bulunan Marsilya Komünist Parti temsilcileri tarafından karşılanacak. Ardından eylemcileri Metro Bougainville doğru yürüyüşe geçecek. Öğlen saat 12.00'da Bougainville metrosuna varacak olan uzun yürüyüşçüleri, Kürdistanlılar ve dostları karşılayacak. Ardından kitlesel bir şekilde mitingin yapılacağı La Joliette meydanına doğru yürüyüşe geçilecek. Yürüyüş Tertip Komitesi yürüyüşe katılma imkanı olmayanları ise saat 13.30'da mitingin yapılacağı La Joliette meydanında olmaya çağırdı.