Meksika’da Newroz ateşi yakıldı

Meksika’nın başkenti Meksiko’da az sayıda Kürdün çağrısı ile bir araya gelen onlarca kişi Newroz ateşini yaktı.

Geçen yıl Zapatista hareketinin doğduğu Chiapas eyaletinde Newroz ateşi yakılmıştı.

Bu yıl başkent Meksiko’da az sayıda Kürdün çağrısı ile onlarca Meksikalı ve Latin Amerika’nın başka bölgelerinden insanlar Newroz için bir araya geldi.

Kutlama kentin güneydoğusundaki Los Dinamos Ekolojik Park’ta gerçekleşti.

Pazartesi sabah saatlerinde bir araya gelen insanlar, nehir boyunca yürüyüş yaptıktan sonra Newroz’un kutlanacağı alana ulaştı.

Sarı, kırmızı, yeşil renklerle alanı süsleyen Kürtler ve Latin Amerikalılar, kendi halk mücadelelerini simgeleyen bayrakları Kürdistani bayrakların yanına asarak alanı adeta enternasyonal mücadele alanına dönüştürdü.

Herkes Newroz ateşini büyütecek odun getirdiği gibi paylaşmak için yemekler hazırlamıştı.

Ortak bir sofra etrafında toplanan Kürt özgürlük hareketinin dostları, ilk kez bir Newroz kutlamasına katılmanın heyecanını yaşıyordu.

Kürdistan’daki güncel durum ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde süren tecrittin konuşulduğu ortak sofrada, halklar arasında dayanışmanın ve ortak direnişin hayati önemi vurgulandı.

Newroz ateşini, 2022’de özgürlük mücadelesini başta Kürdistan olmak üzere, Meksika, Kolombiya, Walmapu (Şili)’de büyütme sözü vererek yakan topluluk, Kürtçe müzik eşliğinde halay çekerek, ateş üzerinden atladı.

Meksika Newroz kutlaması Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle gün batımına dek sürdü.