Mélenchon: Macron Erdoğan’a Kürtlere baskı sözü mü verdi?

Fransa’da Kürt kurumlarına yönelik baskınlara sert tepki gösteren France Insoumise lideri Jean-Luc Mélenchon, “Macron, Türkiye’yi yöneten İslamcı'ya Fransa’da yaşayan Kürtlere baskı yapma sözü mü verdi?” diye sordu.

Baskınlara ilişkin bir açıklama yayınlayan Boyun Eğmeyen Fransa (France Insoumise) lideri ve Milletvekili Jean-Luc Mélenchon, baskınların ‘Macron tarzı sindirme metotlarının’ parçası olduğunun altını çizdi.

Baskınların Macron’un Erdoğan ile 2 Mart’ta yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamaların France 5 kanalında yayınlandığı güne denk geldiğini söyleyen Mélenchon, söz konusu 2 Mart’taki görüşmenin ‘Erdoğan ile ilişkilere dair’ olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin ekonomik çıkmazda olduğu bir dönemde Fransa’ya yönelik geri adım atması ardından Erdoğan ile Macron telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdi.

‘KÜRTLERE EZİYET ETME SÖZÜ MÜ VERİLDİ?’

Söz konusu görüşmede konuşulanlara yönelik sorgulayan Jean-Luc Mélenchon, “Macron, Türkiye’yi yöneten İslamcıya (Erdoğan) Fransa’da yaşayan Kürtlere eziyet etme sözü mü verdi?” diyerek tepki gösterdi.

Fransa İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarını eleştiren Mélenchon, “Fransa’daki Kürt militan faaliyetlerinin kriminalize edilmesi Türk diktatörün politikalarıyla uyumlu bir biçimdedir” dedi.

‘FRANSA ERDOĞAN’LA AYNI SİYASETİ YÜRÜTMEMELİDİR’

Mélenchon, aynı dönemde Türkiye’deki milyonlarca kişinin oyunu alan ve üçüncü parti olan HDP’nin kapatılmak istendiğine; son yıllarda yoğun bir biçimde üye ve yöneticilerinin cezaevlerine konduğuna da dikkati çekti.

Fransa’da Kürtlere yönelik baskıların son bulması çağrısı yapan Jean-Luc Mélenchon, “Fransız hükümeti, Erdoğan gibi İslamcı bir cumhurbaşkanıyla aynı siyaseti yürütmemelidir” dedi.

‘KÜRTLER MÜTTEFİĞİMİZDİR; FRANSA ONLARA ÇOK ŞEY BORÇLU’

Mélenchon mesajının sonunda, Kürtlerin Fransa’nın müttefiki olduğunu ve Suriye’de karanlık güçlere karşı en ön cephede yer aldıklarını vurguladı. Mélenchon, “Kürtler bölgede demokratik, sosyal ve feminist bir siyasi model öneriyorlar. Fransa onlara çok şey borçlu” diye ekledi.