Merryhills İlkokulu’nda çocuklar Newroz’u kutladı

Londra’da bir ilköğretim okulu, öğrencilerine Kürtleri tanıtmak amacıyla ‘Newroz Haftası’ adıyla bir etkinlik düzenledi.

Kürdistanlıların ‘direniş ve özgürlük’ günü olarak kutladığı Newroz, dünya halkları tarafından da büyük ilgi görüyor.

Öğrencilerine halkların inançlarını, kimliklerin ve kültürlerini öğrenmeleri amacıyla etkinlikler düzenleyen Londra Merryhills adlı İlköğretim Okulu, Newroz vesilesi ile Kürtlerle ilgili bir dizi etkinlikler düzenlendi.

Kürt halkının kültürünü dilini müziğini tanımaları amacıyla düzenlenen etkinliklerin ana teması ise ‘Newroz’ oldu. 

Etkinlikler kapsamında birde Newroz kutlaması gerçekleşti. Kürt Halk Meclisi adına Eşbaşkan Elif Sarıcan’ın davet edildiği kutlamada, 5-7 yaş arası yüzlerce öğrenciye Newroz’un tarihçesi anlatıldı.

Dehaq’ın zulmüne karşı Demirci Kawa’nın isyanıyla doğan Newroz’u anlatan Sarıcan, Dehaq’ın yenilgisinde kolektif bilinç ve yoldaşlığın önemine vurgu yaptı.

Sunumun bitmesinin ardından çocuklar, ‘Dehaq nasıl yenildi?’, ‘Kürtler özgürleşti mi?’, ‘Direnişte çocukların yeri?’ ‘Bu direnişte çocukların iradesi nerede?’ gibi birçok soru yöneltti.

Sarıcan, bir kötülük bir diktatör ne kadar kötü olursa olsun yoldaşça birlik olunduğunda kötülerden daha güçlü olunduğunu anlattı. Kürt halkının dili ve kimliği açısından Newroz’un önemini de anlatan Sarıcan, Kürt dili üzerindeki yasaklara değindi. 

Yapılan sunumun ardından aralarında Awazen Çiya’nın da seslendirdiği birçok Newroz şarkısı ile bir müzik dinletisi sunuldu.

Çocuklar Newroz şarkıları eşliğinde dans etmeleri renkli görüntüler oluşturdu. Ayrıca Kürtleri ve Newroz’u anlatan bir sinevizyon gösterimi de yapıldı. 

Etkinlikler kapsamında çocukların çizdiği ve Newroz’u anlatan resimlerden oluşan bir de mini sergi açıldı. Okul da bir hafta boyunca Kürtler ve Newroz ile ilgili etkinlikler düzenlenmeye devam edecek. 

Okul yönetimi Kürtlerle ilgili her Newroz’da etkinlikler yapmaya devam edeceklerini belirterek, bu konuda Kürt Toplum Merkezi’ne kapılarının her zaman açık olduğunu ifade ettiler.