Mezopotamya İnanç Platformu'ndan Şengal açıklaması

Irak Merkezi Hükümeti, KDP ve Türk hükümetinin Şengal'e yönelik saldırıları ve tehditleri bugün Mezopotamya İnançlar Platformu tarafından Köln’de düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen bir eylem ile Şengal’e yönelik Irak Merkezi Hükümeti, KDP ve Türk devletinin saldırı ve tehditleri bir açıklama ile protesto edildi.

CÎK (Civaka Îslamiya Kurdistan), FEDA (Federasyona Demokratîka Elewî), KCÊE (Koordînasyona Civaka Êzidî a Ewropayê), HORAM ve YARSAN Platformu’ndan oluşan Mezopotamya İnançlar Platformu’nun açıklaması öğleden sonra Köln HBF yanında yapıldı.

Açıklamada Kürdistan İslam Hareketi adına Eşbaşkan Hafız Turhallı bir konuşma yaptı.

"Mezopotamya diğer adıyla Kürdistan inançların beşiğidir. Bütün inançlar, veli ve evliyalar Kürdistan toprağında çıkmıştır. Ancak maalesef bu topraklar yüzlerce yıldır sömürgeciler tarafından parçalanmıştır” diyen Turhallı şöyle devam etti: “DAİŞ'in fermanıyla bütün Êzidîleri Şengal'de yok etmek istediler. Bunu İslam adına yapmak istediler. Kürdistan kahramanları bu soykırımın önüne geçtiler. Biz Müslüman olan insanlar bu zulmün bitmesi için oruç tutuyoruz. Ancak işgalciler doymuyor. Biz Kürt milletini, özel olarak da Êzidî Kürtleri ortadan kaldırmak istiyorlar. Biz şöyle diyoruz: Kürdistan inançların ve dinlerin beşiği olan topraklardır. Bu nedenle bir inanç üzerine saldırı varsa Kürdistan'daki bütün inanç ve dinler elele verip bu saldırıya karşı durmalıdır."

SEZEK: ELİNİZİ ŞENGAL’DEN ÇEKİN

Êzidî Toplumu Koordinasyonu/Avrupa adına konuşan Merwan Sezek ise şöyle konuştu: "Ezidiler kendilerini savunmak için 7 yıldır Şengal'de kendi savunma güçlerini oluşturdular. DAİŞ oraya saldırdığı zaman PDK ve Irak askeri güçleri Şengal'den kaçtılar ve Êzidîleri katliamla karşı karşıya bıraktılar. Bundan dolayı biz Mezopotamya Dinler ve İnançlar Platformu olarak ‘Şengal'den elinizi çekin’ diyoruz."