Montpellier’de Maraş ve Roboski anması

Türk devletinin Maraş ve Roboski’de işlediği katliamlarda hayatını kaybedenler Fransa’nın Montpellier kentinde bir toplantı ile anıldı.

Anma etkinliği, özgürlük mücadelesinde ve katliamlar sırasında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Anmara bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Şenol Han, “Maraş’ta Kürt Alevileri bilinçli bir katliama tabi tutularak, göçertme, inkar politikasına maruz kaldı” dedi.

“Bu siyaset tarzı olarak Şark Islahat Fermanı denilen Türk İslam sentezinin resmi politikasıdır” diyen Han, Kürdistan’ın Türkleştirilmek istendiğine dikkat çekti.

Şark Islahat Planı’nın son temsilcinin AKP rejimi olduğunu belirten Han, katliamların hesabının sorulması gerektiğini kaydetti.

Maraş katliamı 1978’de 19-26 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti. Katliamda resmi verilere göre 111, Kürt kaynaklarına göre en az 500 kişi katledildi. Katliamda 210 evi 70 iş yeri tahrip edildi. Katliamın hedefinde Kürt Aleviler ve devrimciler vardı.

Roboski Katliamı, 28 Aralık 2011’de Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu gerçekleşti. Sivillerin doğrudan hedef alındığı saldırıda, 19’u çocuk 38 köylü hayatını kaybetti.