‘Nazi örgütü serbest ama Kürt yayınevi yasak’

Mezopotamya Yayınevi’nin polislerce basılıp İçişleri Bakanı’nın talimatıyla yasaklanması, vali cinayetinin planlayıcısı Nazi örgütü “Combat 18” grubunun hala yasaklanmaması “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından eleştirildi.

2 Haziran günü Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke bir Neonazi tarafından öldürülmüştü. Mülteci yanlısı siyaseti desteklediği için aşırı sağcıların hedefi olan Lübcke’nin katil zanlısının “Combat 18” isimli Neonazi grupla bağlantısı geçtiğimiz günlerde kesinleşmişti.

Vali cinayetinin ardından çok sayıda yerel yönetici ve siyasetçiyi de ölümle tehdit edilmesi olayının arkasında da bu grubun çıkmasına rağmen İçişleri Bakanlığı’nın tavrı dikkat çekiyor. Çünkü İçişleri Bakanlığı söz konusu sol guruplar ve Kürtlerin kuruluşları olunca hemen polis baskınları gerçekleşiyor, yasaklar devreye giriyor.

Merkel hükümetinin aşırı sağcılara yönelik sergilediği çifte standart ve “sabırlı yaklaşım” Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden “Süddeutsche Zeitung” tarafından eleştirildi. Ronen Steinke imzalı haber-yorumda Neonazi grubu “Combat 18”in Almanya'da yasaklanmaması “çok gülünç bir durum” şeklinde ifade edilerek şu görüşlere yer verildi:

“Kassel Valisi Lübcke'nin öldürülmesinden kısa süre sonra bile bu grubun üyeleri yüzü örten maskelerle yayınladıkları videolarda tehditler savuruyor. Sanki ‘bizi yasaklayın' dercesine yalvarıyorlar. Ama nafile, İçişleri Bakanlığı'nın gösterdiği bu düzeydeki sabra başkaları da sevinecektir.

Recep Tayyip Erdoğan rejimine karşı kışkırtıcı yayın yapan bir Kürt yayınevi mi var? Bakanlık hemen 'baskın düzenleyin!' talimatı veriyor. Polislere yönelik bir saldırıyı öven radikal sol bir internet sitesi mi var, hemen yasaklayın deniliyor. Fakat ırkçı NSU terör örgütüne arka çıkan, onlarca üyesi olan bir Neonazi grubu mevzu bahis olunca hükümet ‘her şey sırayla inceliyoruz’ diyor.”

KÜRTLERİN KİTAP VE CD ÇIKARMASI YASAK!

İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in talimatıyla Kürtlerin Almanya’daki iki önemli kurumu olan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik 12 Şubat 2019 günü yasaklanmıştı. Aynı gün her iki kurumu basan polis kapıları mühürlemişti. Zaten geçtiğimiz yıl her iki kurumu iki kez basan polis, aralarında Kürtçe öğrenme kitabı, Kürtçe çocuk kitabı ile Kürt tarihine ilişkin kitapların da bulunduğu tonlarca kitaba el koymuştu.

2. Dünya Savaşı sonrasında yıkılan Nazi Almanya’sının diktatörü Adolf Hitler’in isminden esinlenen “Combat 18” muhalefetin çağrılarına rağmen hala yasaklanmış değil. A harfinin alfabedeki birinci sırası, H harfinin de sekizinci sırasında yer almasından dolayı 18 rakamını tercih eden grup şimdiye kadar birçok şiddet eylemine karıştı. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan grubun tüzüğüne göre üyelerden 15 Euro aidat alınırken, üyelerin üye olmayanlara grup için mevzuları anlatmaları yasaklanıyor.