NCDK, İsveç Sol Parti'nin yeni lideriyle görüştü

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, geçtiğimiz yılın 31 Ekim'inde Sol Parti'nin liderliğine seçilen Nooshi Dadgostar ile sanal ortamda görüştü.

Görüşmede Milletvekili ve Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling ile Uluslarararsı Sol Forum Yönetim Kurulu Üyesi Yekbun Alp da katıldı.

Seçildikten sonra ilk kez Kürdistanlı örgütlerle bir araya gelen Sol Parti'nin yeni Başkanı Nooshi Dadgostar, Altun ve Alp'ten İsveç'te çalışma yürüten Kürt dernekleri hakkında bilgi istedi.

Altun, Kürt örgütlerinin 1980'li yıllardan bu yana İsveç'te aktif olarak görev yaptıklarını ve İsveç-NCDK'nin 25 yerleşim biriminde üye dernekleri olduğu bilgisini paylaştı. Derneğin İsveç'te yaptığı siyasi, kültürel ve sosyal çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kadın erkek eşitliğini temel alan derneğin kadın ve erkek eşbaşkanları olduğuna dikkat çekti.

En az 8 yerleşim biriminde Sol Parti'yle yakın ilişkide olduklarını ve zaman zaman birlikte etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürtlerle dayanışma içinde olduklarını, Kürtlerin bağımsızlık ve demokrasi mücadelelerine destek verdiklerini belirtti.

İSVEÇ POLİSİ, NCDK'YE YÖNELİK BASKI VE FİŞLEMELERİ ARTIRDI

Altun, son birkaç yıl içinde İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) NCDK ve üyelerine yönelik baskı ve fişlemelerini artırdığına dikkat çekti. Kürtlerin iltica taleplerinin sudan gerekçeler öne sürülerek reddedildiğini ve İsveç vatandaşlığına geçmek isteyenlere de olumsuz cevap verildiğini belirten Altun, “Kürtlerden bazılarına güvenlik gibi gerekçeler öne sürerek iş de vermiyorlar. Bu durum bizleri derinden kaygılandırıyor” dedi.

Polisin bu tutumundan dolayı Kürdistanlılardan bazılarının derneklere üye olmaya ve gidip gelmeye cesaret edemediklerini söyledi.

TÜRK DEVLETİ PKK'NİN TERÖR LİSTESİNDE OLMASINI KÜRTLERE YÖNELİK SAVAŞI MEŞRULAŞTIRMAK İÇİN KULLANIYOR

Uluslararası Sol Forum Yönetim Kurulu Üyesi Yekbun Alp, Sol Parti'nin her zaman Kürtlerin yanında yer almalarını takdirle karşıladıklarını söyledi. Sol Parti'ye yeni başkan seçildiğinde bazı Kürdistanlıların işbirliği konusunda kaygılandıklarını belirten Alp, “Onlara partiyi değil başkanı değiştirdik yanıtını verdik. Sol Parti 1970'li yıllardan beri Kürtlerin mücadelesini destekliyor ve bundan sonra da desteklemeyi sürdürecek” dedi.

Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu'da yaşayan tüm Kürdistanlıların PKK'nin “terör örgütleri” listesinde yer almasından olumsuz etkilendiklerini söyleyen Alp, PKK'nin listede olmasını Türk devletinin Kürtlere yönelik savaşı meşrulaştırmak için kullandığını belirterek şunları kaydetti:

“Türkiye ve Kürdistan'da keyfi tutuklamalar sürüyor. Türk devleti biz terörizme karşı savaşıyoruz bu nedenle de tutuklamaları sürdürüyoruz gerekçesini öne sürüyor. HDP yöneticilerini terörizmi destekliyorlar yalanını söyleyerek tutukluyor. Terörizme karşı mücadele ettiğini savunarak Rojava'ya saldırıyor.”

TÜRK DEVLETİNİN AVRUPA'DA KÜRTLERE SALDIRABİLECEĞİ UYARISI

Alp, bundan birkaç gün önce eski bir generalin televizyonlardan 2013 yılında Paris'te 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesini hatırlatarak aynı katliamların Avrupa'da sürdürülmesi gerektiğini söylemesini çok ciddi bulduklarını söyledi.

Sol Parti'nin Türk devletinin katliam ve saldırılarını sık sık parlamento gündemine getirmesinden mutluluk duyduğunu söyleyen Alp, “Ben bu çalışmaların sürmesini umuyorum. Kürt sorununu gündeme getirmek ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmek önemli. Kürtlerin sınır dışı edilme girişimlerine karşı çıkılmalı” şeklinde konuştu.

Sol Parti ve Sosyal Demokratların HDP'yi kardeş parti olarak gördüklerini hatırlatan Alp, “Türkiye insan hakları ihlallerinde meşhur bir ülke. İsveç Güvenlik Polisi'nin Türkiye'den edindiği bilgilerle Kürtlere muamele etmesi kabul edilemez. Sol Parti Hukuk Politikası Sözcüsü Linda Snecker Westerlund, bu konuyu parlamentonun gündemine getirdi” şeklinde konuştu.

Sol Parti lideri Nooshi Dadgostar, 20 yıl önce Svenneling ile Kürt Halkına destek amacıyla düzenlenen eylem, kampanya ve etkinlikler içinde yer aldıklarını ve bu tutumlarını sürdüreceklerini söyledi.

Tüm Sol Partililerin Kürtlerle dayanışma içinde olduklarını hatırlatan Dadgoster, partideki lider değişiminin Sol Parti'nin Kürtlere olan yaklaşımında bir değişikliğe yol açmayacağını dile getirdi.

HDP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA SERT TEPKİ GÖSTERECEĞİZ

Partinin Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, son dönemlerde Türk devletinin Kürtler ve HDP'ye yönelik saldırıları artırdığına dikkat çekti. Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılma girişimine karşı sert tepki göstereceklerini söyledi.

Svenneling, İsveç Güvenlik Polisi'nin Kürtleri fişleme ve sınır dışı etme girişimlerine karşı da Kürtlerle dayanışmayı geliştireceklerini vurguladı.

Toplantının bitiminden sonra ANF'nin sorularını yanıtlayan Dış Politika Sözcüsü, “HDP milletvekillerinin tutuklanmaları durumunda şiddetle tepki göstereceğiz. İsveç ve Avrupa Birliği, Türkiye'nin HDP'li milletvekillerini kriminalize etme girişimine karşı güçlü tepki göstermeli” dedi.

Pazartesi günü HDP'li milletvekilleriyle telefonla konuştuğunu söyleyen Svenneling, destek duygularını açıkça dile getirdiklerini belirtti.

HDP'li milletvekilleri ve üyeleriyle dayanışmayı daha da güçlendireceklerine ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki sol ve ilerici partileri harekete geçirmek için azami çaba göstereceklerine vurgu yaptı.