‘Newroz ateşi Berlin’den bütün Türkiye’ye yayılacak’

Berlin Newrozu’na katılan HDP’li vekil Sezai Temelli, “HDP bütün halkların umududur. Gelin bu düzeni beraber yürüyerek bitirelim. Bizim oyumuz, bizim yitirdiklerimizin intikamıdır. 40 yıllık mücadelenin sonucudur. Mutlaka başaracağız.”

Almanya’nın Berlin kentinde depremzedelerle dayanışmaya atfedilen 2023 Newroz’una binlerce Kurdistanlı ve dostu katıldı.

Newroz ateşinin de yakıldığı alan,“Bi agirê ciwantî vê salê emê te azad bikin Rêberê  me”, “Newroza rengîn pîroz be”, “die Zeit der Freiheit beginnt Jin Jiyan Azadî”, “Başûr, Bakur, Rojava, Rojhilat; Kurdistan yek welat”, “Bi ruhê destana Garê, Newroz pîroz be”, Deprem değil devlet öldürdü” pankartları ve sarı-kırmızı-yeşil renklerle donatıldı.

Alanda Heyva Sor a Kurdistan, Dest-Dan Kadın Meclisi, Nav-Berlin, TekoJIN, TCŞ stantlar kurarken, HDP ise seçim standı kurdu.

Newroz’a katılanlar sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana YPG”, “PKK”, “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

Newroz programında ilk sözü Newroz Tertip Komitesi üyeleri Hüseyin Taşan ile Seda Tanrıkulu aldı. Hüseyin Taşan depremde Türk devletinin sorumluluğuna vurgu yaparken Dest-Dan Kadın Meclisi Eşsözcüsü Seda Tanrıkulu ise “Berlin bugün Maraş’tır, Berlin bugün Adıyaman’dır , Antep’tir, Urfa’dır, Amed’dir. Deprem sonrası ‘devlet nerede’ diye soranlara hatırlatalım: İnsanlar enkaz altındayken devlet Rojava’yı bombalıyordu. KCK deprem nedeniyle ateşkes ilan ederken devlet gerillaya karşı kimyasal silah kullanıyordu. Bir kere daha gördük ki devlet toplum için enkazdır. Ve bu enkazı kaldıracak olan da demokratik konfederalizmdir. Bu vesile ile 24 Yıldır ağırlaştırılmış tecrit altında olan ve 24 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a selam olsun” dedi.

SEVER: 50. YIL NEWROZU ZAFERİN MÜJDESİ OLACAK
KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever ise depremde yaşamını yitirenleri anarak, halkın yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Engin Sever devamla, “50. yıl Newrozu’nu kutluyoruz. Kürt halkı bin yıldır Newroz’u kutluyor. Newroz bizim için özgür yaşamın temsilidir. 50. yıl Newrozu bizim için zaferin müjdecisi olacak. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacağımız Newroz olacak. Kürt halkı özgürlük davasını yürütüyor,  Almanya devleti baskı yapmaya devam ediyor. Alman devleti Kürtlerin mücadelesini tanımalı, çözüme destek sunmalı” diye konuştu.
İLHAM EHMED: KÜRTLERİ TANIMAMAK İMKANSIZDIR
Daha sonra sözü Suriye Demokratik Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed aldı. Newroz alanlarının Kürtlerin irade beyanı olduğunu ifade eden İlham Ehmed, “Biz Newroz ateşinin kıvılcımlarından var olduk. Mazlum Doğan’ın Diyarbakır zindanında yaktığı Newroz ateşi, bugün sonuca ulaştı, bütün dünyaya ulaştı. Lozan’da Kürtleri bir imzayla yok sayan egemenler bilsin ki Kürtleri tanımamak, iradesiz kılmak, statüsüz bırakmak imkansızdır. Mücadelede zayıflıkları, kırılmayı getirir ama biz Kürtler saldırıyla karşı karşıya kaldığımızda bir oluyoruz” dedi.  

‘TÜRK DEVLETİNE SİLAH SATIŞINI DURDURUN’

Türk devletine silah satarak soykırım projelerine destek veren ülkelere de seslenen İlham Ehmed, şunları söyledi: “Kürtlere karşı kullanılan yasaklı silahların sahiplerine çağrı yapıyoruz; o silahları Kürtleri katletmek için kullanıyorlar. Türkiye’ye silah satışını durdurun. Kürtler bugün Ortadoğu’da ve dünyada demokrasinin ve özgür yaşamın öncüleridir. Bunun önü açılmalıdır.”

TEMELLİ: GELİN BU DÜZENİ BERABER YÜRÜYEREK BİTİRELİM
“Herkesi selamlıyorum. Newroz direnen halkların özgürlük mücadelesidir. Newroz erkek egemen düzene karşı kadınların başkaldırısıdır. Newroz, Mezopotamya halklarının bayramıdır” diyen HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli ise, bu yılki Newroz’un aynı zamanda depremde yaşamını yitirenlerin anısına saygı Newrozu olduğunu vurgulayarak, şunları ekledi: “Deprem sonucunda çöken AKP ve MHP iktidarıdır. İktidar enkazın altında kaldı. Türkiye halkları için bu enkazı kaldırma vaktidir. Bu depremin müsebbibi, 20 yıllık rant politikalarını sürdüren bu iktidardır. Adaletsizlikten beslene beslene, savaştan beslene beslene bugüne gelen bu iktidardan hesap soracağız. Bu iktidara son vereceğiz. Bu düzen savaş düzenidir. Bu düzen değişecek. Başûr’a, Bakur’a, Rojava’ya savaşı dayatanlar soframızdan çalıp Kürt’e ölüm olarak döndürüyorlar. Bu düzene karşı Üçüncü Yolu ören Abdullah Öcalan’a selam olsun. Bu meselenin çözümü, demokratik bir mecliste Üçüncü Yol ile olacaktır. HDP bütün halkların umududur. Emekçilere, kadınlara bir çağrı yapıyor. Gelin bu düzeni beraber yürüyerek bitirelim. Bizim oyumuz, bizim yitirdiklerimizin intikamıdır. 40 yıllık mücadelenin sonucudur bizim oyumuz. Bu Newroz ateşi, Berlin’den bütün Türkiye’ye yayılacak. Mutlaka başaracağız.”
Kutlamada HDP Almanya Eş Temsilcisi Leyla İmret, Kreuzberg belediyesi temsilcisi Elke Dangelheit, Die Linke Eşbaşkanı Janine Wissler de birer konuşma yaptı.

Deprem günü Amed’de olduğunu söyleyen Janine Wissler, Türk devletinin depremzedelere giden yardımlara el koyduğunu, deprem zamanında bile Kürtleri bombaladığını hatırlattı. Wissler ayrıca, Kurdistan’da kullanılan silahların Alman ürünü olduğunu hatırlatarak, Türkiye’ye silah ihracatının sonlandırılmasını istedi. Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya da işaret eden Wissler, “Berlin’den her bijî Amedspor, diyoruz. Irkçılığa karşı duruyoruz, buna karşı mücadele edeceğiz” dedi.