Norveçli vekilden İmralı tecridi için soru önergesi

Norveç Kızıl (Rødt) Parti Başkanı ve Parlamenter Bjørnar Moxnes, İmralı tecridini hükümete sordu ve "Türkiye'ye baskı yapılmalı" dedi.

Norveç Kızıl (Rødt) Parti Başkanı ve Parlamenter Bjørnar Moxnes, Norveç Dışişleri Başkanlığına DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in devam eden açlık grevine ilişkin yazılı soru önergesi sundu.

Moxnes, Leyla Güven'in ve tutsakların açlık grevine dikkat çekerek, "Bu eylemi gerçekleştirenlerin temel amacı , dünya kamuoyuna seslenerek, Türkiye'nin Abdullah Öcalan üzerinde uyguladığı tecridi kaldırması için Türkiye`ye baskı yapılmasını sağlamaktır" dedi.

'TECRİDİN KALDIRILMASI BÜYÜK ÖNEMDE'

Tecridin kaldırılmasının müzakereler için önemli olduğunu da vurgulayan Moxnes, "Norveç, barış müzakerelerinin tekrar sürdürülebilmesi ve Öcalan`a uygulanan izolasyonun sona erdirilmesi için nasıl somut bir katkı sunabilir" diye sordu.

"Dünya kamuoyunun,Türkiye'nin Abdullah Öcalan`a uyguladığı yasa dışı izolasyonunu kınama ve sessiz kalmama sorumluluğu vardır" diyen Moxnes, "Öcalan'ın tedavisindeki aksaklıklar insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal etmektedir" diye ekledi.

Öcalan ile görüşmelerin yapıldığı dönemin çok önemli bir süreç olduğuna dikkat çeken Moxnes, tecridin yeni görüşmeleri engellediğini belirtti.

'BU TALEBİ DESTEKLEMEK ZOR DEĞİL'

HDP ve demokratik parti ile kuruluşların, CPT'yi İmralı'yı ziyaret etmeye çağırdığına değinen Moxnes, "Bu talebi ve gereksinimi desteklemek zor olmamalıdır. Bizim için, bir milletvekilinin, zaten temel olarak insan hakları ve uluslararası hukuk tarafından korunan bir şey için açlık grevi gerçekleştirmesi kabul edilmemelidir. Bu şimdi Norveç'in müttefiki olduğu bir ülkede gerçekleşiyor" diye kaydetti.

'TÜRKİYE TÜM HUKUK KURALLARINI ÇİĞNİYOR'

"Leyla Güven'in durumu hayati tehlike arz etme noktasına gelmiştir" uyarısında bulunan Moxnes, şöyle dedi:

"Türkiye'de insanlar ifade özgürlüğünü kullanmaları nedeniyle ömür boyu hapis cezası almaktadır. HDP'ye yapılan baskı tüm hukuk kurallarını ihlal etmekte ve barış olasılığını engellemektedir."

Bjørnar Moxnes, Avrupa Konseyi İşkenceyi Koruma Komitesinin Öcalan'ı ziyaret etmesi ve tecridin kaldırılması için Türkiye'ye baskı yapılıp yapılmayacağını sorarken, "Bu kritik durum, Dışişleri Bakanı'ndan somut bir cevap almayı gerekli kılmaktadır" diye ekledi.