Oslo ve Viyana’da Türk devleti protesto edildi

Norveç’in başkenti Oslo ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk devletinin işgal saldırılarına karşı eylemler yapıldı.

Defend Kurdistan’ın (Kürdistan’ı Savun) çağrısına yanıt veren Oslo Demokratik Kürt Toplumu, Kürt Kadın Ağı'ndan (Kurdisk Kvinnenettverk) ve UngKurd gençliği Oslo’da cumartesi günü bir miting düzenledi.

Mitingde Türk devletinin Kürtleri karşı yürüttüğü soykırım politikaları ve işgal saldırıları protesto edildi.

Mitingde Defend Kurdistan delegasyon üyesi Lida Weerts Kürt Kadın Ağı adına bir konuşma yaptı.

Lida Weerts, Türk devletinin işgal saldırıları, HDP’li Deniz Poyraz’ın İzmir’de katledilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, aralıksız süren tutuklamalar, Efrîn’de kadınlara karşı işlenen suçlar, Paris’te 2013’te üç Kürt kadın devrimci ve Rojava’da kadın siyasetçi Hevrîn Xelef’in katledilmesini hatırlatarak, “Türkiye'den hesap sorulmadı” dedi.

Türk devletinin saldırılarının hedefi olan “tüm kadınların sesiz” olmaya çağıran Weerts, “Kürt özgürlük hareketi şiddetli bir mücadele yılına hazırlanıyor ve her mücadelede olduğu gibi en çok acıyı çeken kadın ama bu mücadelede de sesi duyulacak olan kadın olacak!” dedi.

“Avrupa'da Kürt kadınlarının sesi olmalıyız, burada da Norveç'te. Artık sessiz kalamayız” diye ekleyen Weerts, Türkiye’ye karşı sessiz kalınmasına izin veremeyeceklerini vurguladı. Weerts, “Her zamankinden daha güçlü olacağız” diye belirtti.

Mitingden sonra Oslo Demokratik Kürt Toplumu Merkezi’nde toplanarak 15 Ağustos Atılımının yıldönümü dolayısıyla bir toplantı yapıldı, müzik dinletisi verildi ve halaylar çekildi.

 

Seminerde Kürt siyasetçi ve yazar Celalettin Delibaş 15 Ağustos direniş günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Kürt gençlerinin öncülüğünde işgale karşı bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde gerilla direnişini selamlayan sloganlar atılırken, Türk işgal saldırılarını anlatan bildiriler dağıtıldı.