Otoriter rejim altında demokrasi mücadelesi

İngiltere’nin başkenti Londra’da “Otoriter rejim altında demokrasi mücadelesi” adı altında bir konferans düzenlendi. Konferansta Türkiye’deki güncel siyasi gelişmeler değerlendirildi. Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevlerine de dikkat çekildi.

Kısa adı SPOT olan Türkiye Halkları ile Dayanışma Kampanyası (Solidarity with the People of Turkey) tarafından Londra merkezde bulunan Ulusal Öğretmenler Sendikası binasında Cumartesi günü düzenlenen konferansa, çok sayıda politikacı, gazeteci ve sendikacı konuşmacı olarak katıldı. “Otoriter rejim altında demokrasi mücadelesi” adı altında düzenlenen konferans kapsamında iki oturum ve dört ayrı atölye çalışması gerçekleştirildi. Konferansta, Türkiye’den CHP Milletvekili Ali Şeker, HDP eski Milletvekili Osman Baydemir, gazeteciler Çağrı Sarı, Mustafa Kuleli, direnişteki Flormar işçileri, gazeteci yazarlar Aydın Çubukçu ve Mustafa Yalçıner ile birlikte İşçi Partisi Edmonton Milletvekili Kate Osamor, Avrupa Parlamentosu üyesi Julia Ward, UNITE Sendikası’ndan Simon Dubbins, PCS Sendikası’ndan Chris Baugh, gazeteci örgütlerinden, Ben Hicks, Aidan White, Sarah Clarke, Carolina Stockford, İngiltere Savaş Karşıtı Koalisyon’dan Lindsey German’ın gibi çok sayıda konuşmacı sunum yaptı.

BLOWER: TEK ADAM VE TEK PARTİ REJİMİ VAR

Ulusal Öğretmenler Sendikası eski Başkanı ve Faşizme Karşı Birlik organizasyonu Başkanı Christine Blower yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’de muhaliflere karşı devam eden saldırılara değinerek ülkenin tek adam ve tek parti rejimine geçtiğini ifade etti. Blower, “Türkiye’deki iktidar ülkeyi bir diktatörlüğe doğru götürüyor, Tayip Erdoğan’ın demokrasiye yönelik saldırıları toplumun tüm kesimlerini etkiliyor. Başkanlık sistemi ile beraber Türkiye denetlenemeyen tek-adam ve tek-parti rejimi geçmiştir. Olağanüstü hal normalleşmiş ve yasalaştırılmış, toplumun tüm kesimlerine dönük saldırılar devam etmekte, Kürtlere karşı saldıralar şiddetlenmiş, muhalif siyasetçiler tutuklanmış, ayrımcılık ve nefret suçları artmış durumda” dedi.

CORBYN: TEK ADAM REJİMİNİ HEP BİRLİKTE YIKACAĞIZ

Ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn de konferansa kısa bir mesaj gönderdi. Corbyn mesajında şunları söyledi: “Türkiye’de otoriter rejime karşı demokrasi mücadelesi veren kesimlerle her zaman olduğu gibi dayanışma içinde beraber olduğumu belirtmek isterim. Türkiye’de artan otoriter bir rejime tanıklık ediyoruz. Birlikte çalışarak, mücadele ederek otoriter rejimi yıkabiliriz, yıkacağız.”

OSAMOR: TARİH ERDOĞAN'I MAHKUM EDECEK

İşçi Partisi Londra-Edmonton bölgesi milletvekili Kate Osamor konferansta yaptığı sunumda Türkiye’de üst düzeyde devam eden insan hakları ihlallerine rağmen batılı birçok devlet başkanının Erdoğan’a destek vermesini dehşet verici bulduğunu dile getirdi. Türkiye’nin dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olduğuna dikkat çeken Osamor, “Erdoğan’ın basına yönelik baskıları dehşet verici düzeyde. Ülkede vahşice devam eden cadı avında hayatları mahvedilen ve aileleri dağıtılan için üzgün ve öfkeliyim. Tarih, Erdoğan’ı, bu baskı ve zorbalığı yüzünden mutlaka mahkum edecek” dedi. Türkiye’de HDP eşbaşkanları da dahil siyasetçilerin rehin tutulduğuna dikkat çeken Osamor, “Bu kadar baskıya rağmen ülkede mücadele eden kadınlar İşçi Partisi gözünde birer kahramandırlar. Bu yaşananlar karşısında birçok batılı devlet liderinin halen Erdoğan’a destek vermesi dehşet verici. Birleşik Krallık hükümetine çağrım, Erdoğan’a destek verme yerine, onun iktidarı altında ezilen halka destek vermesidir” diye konuştu.

‘LEYLA GÜVEN'İ ZİYARET EDECEĞİZ’

Osamor konferans sonrası gazetemize yaptığı açıklamada yakın bir zamanda bir heyetle birlikte Leyla Güven’i ziyaret edeceklerini belirterek, bir yoldaşı olarak onun sesini yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti.

Gazeteci yazar Aydın Çubukçu sunumunda, İngiltere’deki işçi sınıfının Türk devletinin savaş politikalarına verdiği desteği durdurması için İngiltere hükümetine karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Çubukçu, “Türkiye’nin savaş politikalarına İngiltere hükümetinin verdiği desteği önlemenin yolu buradaki işçi sınıfının  kendi hak ve çıkarları için kendi hükümetine karşı vereceği mücadeledir” dedi.

Bir süredir İngiltere’de yaşayan HDP 25. dönem milletvekili Osman Baydemir konuşmasının tamamını Türk devletinin Türkiye ve Rojava’da Kürt halkına yönelik saldırılarına ayırdı. Leyla Güven’in açlık grevine de dikkat çeken Baydemir, “Leyla Güven’in sağlığı şuan çok kritik bir noktada. Sayın Öcalan’ı ziyaret etmesi için buradan CPT’ye tekrardan çağrı yapıyorum” dedi.

Konferans yapılan çalışma atölyeleri ile tüm gün devam etti.

Kaynak: Yeni Özgür Politika