Paris Şehitleri Darmstad ve Bordeaux’da anıldı

Paris Şehitleri Almanya’nın Darmstadt ve Fransa’nın Bordeaux kentinde anıldı.

DARMSTADT

Almanya‘nın Darmstadt kentinde 9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022’de Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) Abdurrahman Kızıl ve 4 Temmuz 2022’de şehit düşen YJA Star gerillası Göksu Avesta ile Rojava’da şehit düşen MLKP’li komutanlar Ahmet Şoreş ve Fırat Newal anıldı.

YJK-E Hessen ve Demokratik Kürt Toplum Meclisinin organize ettiği anma programına şehitlerin ailelerinin yanı sıra KOMAW temsilcileri, MLKP, Halk Cephesi ve kurum temsilcileriyle birlikte yüzlerce Kurdistanlı katıldı.

Ey Reqîb marşı eşliğinde saygı duruşuyla başlayan program Evîn Goyî, Abdurrahman Kızıl ve Göksu Avesta’nın ailelerinin söz almasıyla devam etti. Konuşmalarda şehitlerin mücadelesinin takipçisi olacakları belirtilerek anılarına bağlılık sözü verildi.

CAHİDE GOYÎ: YARIM KALAN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Anmada Avrupa Kürt Kadın Hareketi ve Şehit Aileleri Kurumu adına Cahide Goyî söz alarak kadın partileşmesi ve ordulaşmasında Sakine Cansız ve Evîn Goyî’nin oynadıkları role değindi. Sakine Cansız’ın çok cesur, asla boyun eğmeyen, özgürlük sevdalısı, inandıkları uğruna sürekli kavga eden bir kişiliğe sahip olduğunu dile getiren Cahide Goyî, Evîn Goyî’nin de Saraların takipçisi olduğunu belirtti.

Şehit Evîn’i çocukluğundan beri tanıdığını dile getiren Goyî; “Evîn çok sade ve mütevaziydi. Kadın Özgürlük Mücadelesine, davasına ve Önder Apo’ya sarsılmaz bağlarla bağlıydı” diyerek duygularını ifade etti.

“Yoldaşlarımızı yitirmek her ne kadar bizi sarssa da onların yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek boynumuzun borcudur” diyen Goyî, şehitlerin anısını yaşatmanın tek yolunun onların mücadelesini daha da yükseltmekle mümkün olduğunu belirtti.

OMUZ OMUZA MÜCADELE  MESAJI

Anmada MLKP adına da bir konuşma yapıldı. Yapılan açıklamada şehit ailelerine ve tüm Kürt halkına bir kez daha başsağlığı dilenerek, her iki katliamın da Paris’te gerçekleştirilmiş olmasının tesadüf olmadığına işaret edildi. Her iki katliamın da aydınlatılması için sonuna kadar mücadele etmekten vazgeçilmemesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca Türkiye’nin bir seçim sürecine girdiği ve mevcut faşist AKP-MHP bloğuna kaybettirilmesi için birlikte omuz omuza mücadele yürütmenin olmazsa olmaz olduğu vurgulanarak “Faşizmi yıkmanın, tecridi kırmanın zamanıdır” denildi.

Anmada, şehit Evîn Goyî’nin abisi İsmail Kara da Başûrê Kurdistan’daki Şehit Rustem Cûdî Kampı’ndan telefon üzeri konuştu.

EVÎN GOYÎ’NİN ABİSİ: ÖNDERLİĞE SAHİP ÇIKALIM

Evîn Goyî, Abdurrahman Kızıl ve Mîr Perwer şahsında tüm özgürlük şehitlerini anan Kara, “Biz Evîn’in ailesi olarak, Evînler gibi kalpleri özgürlük için atanları selamlıyoruz. Şehit Evîn, tüm yaşamını bu yola koydu. En son dünyanın başına bela olan DAİȘ’le  savaştı ve yaralandı. Sözde adaleti temsil eden, ‘insanlığı savunuyoruz, demokrasi ve hukuk devletleriyiz’ diyen Avrupa’da iki arkadaşıyla birlikte katledildi. Bu katliam, terörist MİT’in işidir. Onun ortağı da Fransa’dır; aydınlatmaları gerekir. Eğer aydınlatmasalar bu Fransa halkına karşı da bir ikiyüzlülük olacaktır. Tarih bir gün muhakkak bu katliamın hesabını soracak. Biz bu tür olaylar karşısında asla geri adım atmayacağız, şehitlerin amaçlarını gerçekleştireceğiz. 15 Şubat Komplosu yaklaşıyor. Bugüne kadar Önderliğimizden haber alamıyorsak demek ki biz eksik kalıyoruz, iyi çalışmıyoruz. Önderliğe sahip çıkalım” dedi.

Anmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen 15 Şubat Komplosu’nu protesto etmek ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmek amacıyla 11 Şubat günü Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleştirilecek büyük yürüyüşe katılım çağrısı da yapıldı.

Amna şehitlerin hayatının anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.   

BORDEAUX

Paris Şehitleri için anma yapılan kentlerden biri de Fransa’nın Bordeaux kentiydi. Bordeaux DKTM’de saat 16.00’da yapılan anmada iki farklı sinevizyon seyredildi.

Anmada söz alan birçok şehit ailesi, şehitlerin mirasına sahip çıkma sözü verdi.