Paris katliamında MİT’in rolüne ilişkin soruşturma açıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te Ocak 2013’te katledilen üç kadın devrimciye ilişkin dava yeni bir aşamaya geçti.

Alınan bilgilere göre katliamda Türk istihbarat teşkilatı MİT’in rolüne ilişkin soruşturma başlatıldı.

Katledilen üç devrimcinin aileleri tarafından Mart 2018’de, katliamın emrini verenler ve suç ortaklarının da soruşturmaya dahil edilmesi için başvuruda bulunmuştu.

Soruşturmanın yeniden ele alınması amacıyla bir anti-terör yargıcı görevlendirildi. ANF’ye konuşan avukat Jean-Louis Malterre, soruşturma açıldığını doğrulayarak, bundan böyle Türk istihbaratının rolünün soruşturulacağını bildirdi.

“Adalet, Türk servislerinin rolünü kabul etti” diyen Malterre, iddianamenin henüz ellerine ulaşmadığını ve soruşturmanın ne kadar zaman alacağını bilmediklerini sözlerine ekledi.

Malterre, geçen yıl yaptıkları başvuruyu hatırlatarak “Biz katil zanlısının ölümünden sonra, yalnız olmadığını, eline Türk gizli servisleri tarafından silah verildiğini söylemiştik” diye konuştu.

Önceki davanın katil zanlısı Ömer Güney ile sınırlı kaldığını söyleyen Malterre, ancak aynı dosyada MİT’in rolünün açık bir şekilde tespit edildiğini de hatırlattı.

TARİHİ BİR OLAY

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan avukat Antoine Comte ise "Bu tarihi bir olay; dışarıdan emirle Fransa'da siyasi cinayetlerin cezasızlığının sonudur" dedi. 

Katliam, 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’in merkezinde, en işlek tren garı (Gare du Nord) yakınındaki La Fayette sokağında bulunan 147 numaralı binada işlenmişti. PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) başlarına üç el kurşun sıkılarak infaz edilmişlerdi.

Tutuklu tek katil zanlısı Ömer Güney, dava başlamadan bir kaç hafta önce 2016 sonunda ansızın cezaevinde şüpheli bir şekilde öldü. Hakkındaki dava da fiili olarak düştü. Ancak davanın bu şekilde son bulmasını reddeden üç kadının ailesi ve genel olarak Kürtler, emri verenlerin ortaya çıkarılması ve yargılanmasını istedi.

12 Mart 2018’de yeni bir suç duyurusu yapıldı. Mart ayında Avukat Antoin Comte, Almanya ve Belçika’daki Türk devletinin saldırı planlarına dikkat çekerek, Fransa’da işlenen üçlü infaz ile bağ kurmuştu. Comte, “Tüm bu faktörleri soruşturacak bir hakim istiyoruz” demişti.

Altı yılı aşkın bir süre sonra aileler ve avukatlar iki dosyada gelişme bekliyordu. Bunlardan biri, üç kadının katledilmesi emrini verenler ve Avrupa’daki bu infaz ağının ortaya çıkarılması amacıyla soruşturma başlatılması talebi olurken, diğeri ise “terörizm mağdurları için ayrılan fonların”, üç Kürt kadını için de devreye konulması yönündeki talebi oluşturuyordu.

Yılın başında da ANF’ye konuşan avukat Jean-Louis Malterre, her iki dosya için 2018 yılında başvuru yaptıklarını belirterek, 2019’da her iki başvuruya ilişkin de gelişme beklediklerini söylemişti.

Yeni soruşturma talebini içeren dosyadaki unsurlara ilişkin bilgi veren Malterre, Belçika ve Almanya’daki suikast planlarına dikkat çekerek, “Erdoğan’ın özel servisleri tarafından organize edildi” dedi. Malterre, Avrupa’da bir çok suikast planının devlet tarafından organize edildiğine işaret ederken, “Yöntem olarak Paris’te işlenen cinayetlere benziyor” diye konuşmuştu.