Paris şehitleri Almanya'da anıldı

Paris'te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan Almanya'nın Düsseldorf, Frankfurt, Kiel, Hannover ve Hamburg şehrinde yapılan eylemlerle anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 yılında katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) Almanya'da düzenlenen eylemlerle anıldı.

DÜSSELDORF

Almanya'nın NRW eyaletinin başkenti Düsseldorf'ta Paris Katliamı şehitleri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için yürüyüş yapıldı.

NRW YJK-E tarafından organize edilen yürüyüşe Köln, Düsseldorf, Leverkusen, Duisburg, Dortmund, Münster, Osnabrück gibi çok sayıda şehirden Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Yürüyüşün en önünde Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın fotoğraflarının olduğu pankartlar ve  kortej boyunca da üzerinde üç kadın devrimcinin fotoğraflarının olduğu yüzlerce flama dalgalandırıldı.

Kürdistanlılar, Saat 13:00'da DGB Haus önünde bir araya geldi. Burada YJK-E Sözcüsü  Ayten Kaplan ile Ciwanên Xwendekarên Kurdistan adına Marwa Colemêrg  birer konuşma yaptı. Konuşmasına eylemcileri selamlayarak başlayan YJK-E sözcüsü Ayten Kaplan, "Paris Katliamı'nın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen katliam aydınlatılmadı. Kürt kadınları Fransa devletinin bu tutumuna karşı sorumluların yargılanması talebi ile adalet arayışına devam ediyor. Sakine Cansız geçmişimiz, Fidan Doğan şimdiki anımızın sesi, Leyla Şaylemez ise geleceğimizdir. Onlar her zaman yüreğimizdedir" dedi.

Jinên Xwendekarên Kurdistan (JXK) ve Teko-Jin adına konuşan Marwa Colemêrg ise, "Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan, Türk devletinin Kürt halkına dönük şiddetine karşı mücadele eden  güçlü ve özgür üç kadındı" şeklinde konuştu. Konuşmalar ardından yürüyüş başladı. Yürüyüşte sık sık “Jin Jiyan Azadî", "Sara, Rojbîn Ronahî" sloganları atıldı. Yürüyüş Tertip Komitesi adına yürüyüş hattında yapılan konuşmalarda, katliam emrini diktatör Erdoğan'ın verdiği belirtilirken, katliam aydınlatılmadığı sürece Fransa devletinin de zan altında kalacağını söyledi.

Yürüyüş Düsseldorf Sanat Galerisi önünde sona erdi. Burada kısa bir miting düzenlendi. Mitingde eylemciler birlikte “Sê Jinên Azad” şarkısını söyledi. Avrupa HDP adına konuşan Cizîr Eski Belediye Başkanı Leyla İmret, "Paris katliamı Kürt halkına yönelik ırkçı ve imha etme politikasının devamıydı. Fransa devletinin katliamı derhal aydınlatmasını talep ediyoruz" dedi.

Eylem, Krefeld Kürt Demokratik Merkezi Eşbaşkanı Muxlise Bîngol'ün, "Ez li Parisê Bûma" isimli şiiri okumasının ardından sona erdi.

KİEL

Paris'te 9 Ocak 2013 yılında katledilen üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan Almanya'nın Kiel kentinde yapılan bir yürüyüşle anıldı. Kiel Kürt Halk Meclisi tarafından düzenlenen protesto yürüyüşüne Kürdistanlılar ve Alman Antifa Kiel grubu katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde Kürt Halk Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Almanca yapılan konuşmada özellikle Sakine Cansız'ın mücadelesine vurguda bulunuldu.

Sakine Cansız'ın mücadelesinin Kürt kadınları için Kürdistan'da bir kıvılcım yarattığına dikkat çekilen konuşmalarda, Cansız'ın, hayatını Kürt Kadın Hareketine adadığı dile getirildi.

Sloganlar ile devam eden protesto yürüyüşü, Kürt Halk Meclisi adına yapılan konuşma ile sonlandı.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt şehrinde de TJK-E öncülüğünde, Mannheim, Giessen, Mainz, Darmstadt şehirlerinden çok sayıda Kürdistanlılar ve dostlarının katılımı ile Paris Katliamı protesto edildi. Frankfurt merkezi tren istasyonu önünde başlayan yürüyüşte, Türk devleti ve Fransa devletine tepki gösterildi.

Almanca bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşte, Kürdistanlılar ve dostları, Paris katliamının faillerinin biran önce yargılanmasını talep etti.

Eylemde PYD Avrupa Kadın Hareketi adına konuşan Zozan Derik, Fransa'ya katilleri yargılama çağrısında bulunarak, "Başkentinizde yaşanan bu katliama göz yummak katilleri savunmak anlamına gelir. Bu katliamın parçası olmak istemiyorsanız adaleti yerine getirin. Sara, Rojbîn ve Ronahî'ye yönelik yapılan katliam, tüm Kürt halkına yapılmıştır" dedi.

TJK-E adına yapılan açıklamada ise, Paris katliamının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik komplonun devamı olduğu belirtildi.

Eylem, "Jin jiyan Azadî Sara, Rojbîn, Ronahî", "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" ve "Katil Erdoğan" sloganları ile sona erdi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde dost kurumların da katılımıyla Paris şehitleri anıldı.

Hannover HBF önünde yüzlerce kişinin katılımıyla kadın hareketi öncülüğünde başlayan yürüyüşte TJK-E adına Nursel Aydoğan konuşma yaptı.

Paris Katliamı'nı kınamak için alanlarda olduklarını söyleyen Aydoğan, "3 Kürt kadın devrimci alçak bir komplo ile katledildi. Yıllardır sömürgeci Türk devleti katliam yapıyor. Avrupa'nın ortasında 3 Kürt kadın katledildi, başta Fransa olmak üzere Avrupa bu duruma sessiz kaldı bu da gösteriyor ki Kürt düşmanlığında ortaklaşmışlar. Bu alçakça katliam Sakine Cansız şahsında Kürt halkına yapıldı.

Bugün Kürdistan'da 7 yıldır aralıksız süren bir savaş var. Gazlarla, topla, tüfekle Kürtleri tümden imha etme savaşı verilmektedir. Dağda, şehirde her yerde Kürt'e saldıran faşist TC devleti ve NATO, yıllardır katliamlarına aralıksız devam etmektedir. Ama biz Kürt halkı bu ve bunun gibi yapılan bütün katliamların hesabını soracağız" dedi.

Eylemin devamında, Birleşik Mücadele Güçleri, Women Defend Rojava, Avrupa Kadın Dayanışması", Gemeinsam Kämpfen ve Sîwana Meclîsa Jinên Êzidî  adına konuşmalar yapıldı.

Sık sık, “Sara, Rojbîn, Ronahî”, “Jin, jiyan, azadî”, “Yaşasın kadın mücadelesi”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarının atıldığı yürüyüşte çok sayıda pankart ve fotoğraf da taşındı.

HAMBURG

9 Ocak 2013'te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, şehadetlerinin 9’uncu yıl dönümü münasebetiyle Hamburg’da bir yürüyüş ile anıldı.

Hamburg’un Sternschanze semtinde başlayan yürüyüş, Hamburg Rojbîn Kadın Meclisi tarafından düzenlendi.

Yürüyüşe Türk sol örgütleri yanı sıra Alman kadınlar da katıldı. Yürüyüşün başlangıcında Kürt kadın siyasetçiler şahsında saygı duruşu yapıldı. Hamburg Rojbîn Kadın Meclisi Eşsözcüsü Leyla Kaya yaptığı konuşmada Fransa devletine çağrıda bulunarak, katliamın arkasındaki gizli göçlerin açığa çıkarılmasını istedi. “Kürt kadınlar olarak katiller bulunup yargılanana kadar adalet mücadelemiz devam edecek” diyen Kaya, şehitlerimize layık olacağımızın sözünü yineliyoruz dedi. Alman gazeteci ve insan hakları savunucusu Annet Bender de yaptığı konuşmada, Sakine Cansız ve arkadaşlarının katliamıyla Kadın mücadelesinin hedeflendiğini söyledi.

Kadınlar olarak Sakine Cansız ve arkadaşlarının mücadelesinin takipçileri olacaklarını söyleyen Bender, “Acımız ne kadar büyük olsa da katillere karşı öfkemiz de o kadar büyüktür” dedi.

Yürüyüşte sık sık “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî”, “”Kadın katili Erdoğan” sloganları atıldı. Yürüyüş, Altona semtinde sona erdi.