Paris’te Ermenilerden protesto eylemi

Fransa’nın başkenti Paris’te Ermeni Dernekleri Federasyonu’nun çağrısıyla, Azerbaycan ve Türk devletinin Ermenistan’a yönelik saldırıları protesto edildi.

Ermeni halkının yanı sıra, Fransa Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (CDK-F), birçok vekil, senatör ve Paris bölgeleri belediye başkanlarının katıldığı ve Azerbaycan Elçiliği önünde gerçekleşen eylemde sık sık, “Karabağ bizimdir, Azerbaycan – Türkiye defol”, “Aliyev, Erdoğan katil” sloganları atıldı.

Eylemde Ermeni Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Papazyan, Cumhuriyetçi Senatristi Valerie Boyer, Milletvekili François Pupponi, Val d'Oise ve Alfotville Belediye Başkanı Luc Carnouvas birer konuşma yaptı.

Türkiye’nin Kürdistan’ı işgal ettiği bölgelerde kullandığı çeteleri Azerbaycan’a aktardığını ve Ermenistan’a karşı savaştırdıklarının dile geldiği konuşmalarda Erdoğan rejiminin dünya için giderek tehlikeli bir rejime dönüştüğünün altı çizildi.

Azerbaycan’ın savaşı körükleyen taraf olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda uluslararası kurumlara da Erdoğan ve Aliyev rejimlerinin diktatöryel rejimler olduğunun altı çizilerek bu rejimlere karşı acilen yaptırımlar alınması çağrısı yapıldı.

Konuşmalarda savaşın giderek büyümeden sonlandırılması çağrısında da bulunuldu.

Eylemde Fransa Demokratik Kürt Toplum Merkezleri adına ise CDK-F Dışilişkiler Komisyonu üyesi Berivan Fırat bir konuşma yaptı. Türk devleti eliyle Ermenistan’a yönelik bir savaşın tertiplendiğini belirten Fırat, Erdoğan’ın Kürt halkına yönelik katliam ve Kürdistan işgalinde kullandığı çetelerin Ermenistan’a aktarıldığını söyledi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915’te gerçekleştirdiği Ermeni Soykırımı tekrarlamak istediğini de kaydeden Fırat, “Kürtlerin Berxwedan Jiyane sözünü sizlere ithaf ediyorum” dedi. Fırat, Kürt halkının Ermeni halkının yanında olduğunu da vurguladı.