Paris’ten Strasbourg’a Uzun Yürüyüş başladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Fransa’nın başkenti Paris’ten Avrupa Birliği kurumlarının bulunduğu Strasbourg’a doğru 25 günlük Uzun Yürüyüş'ün startı verildi.

Başkent Paris’te, 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği Kurdistan Enformasyon Bürosu’nun bulunduğu La Fayette sokağında bir basın açıklaması yapıldı.

Üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ve özgürlüğünün talep edildiği kırmızı üniformalar giyen eylemciler, Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm taleplerinin yer aldığı pankartlar taşıdı.

KCDK-E: TARİHİ BİR EYLEM

Basın açıklamasında konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, 25 günlük yürüyüş için “tarihi bir eylem” dedi.

Zübeyde Zümrüt, yürüyüşe 25 kişi ile start verdiklerini ifade ederken, 9 Ocak 2013’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledildiği yerde eylemi başlattıklarına dikkat çekti.

Bu katliamın aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması için de sonuna kadar mücadele edeceklerinin mesajını veren Zübeyde Zümrüt, tecrit karşısındaki uluslararası sessizliği de kınadı. Özellikle İşkenceyi Önleme Komtesi’nin (CPT) sessizliğine dikkat çeken Zübeyde Zümrüt, “Kürtlere karşı soykırım yürüten Türk devletinin işgalciliğine ortak olmayın” çağrısında bulundu.

KCDK-E Divan Başkanı Murat Ceylan ise komplocuları, suç ortaklarını, işgalcileri kınadıklarını belirterek, Abdullah Öcalan’a yönelik tecritte uluslararası sorumluluğa dikkat çekti.

Basın açıklaması ardından eylemciler yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık Kürt sorununa demokratik çözüm ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü isteyen sloganların yanısıra Türk devletinin işgal saldırılarının kınandığı sloganlar atıldı. Yürüyüşün en önünde “Vakit geldi” yazılı bir pankart dikkat çekti. Pankartta Kürt Halk Önderi üzerindeki tecride son verilerek özgürlüğü talep edildi.

İlk gün ve ikinci gün Paris bölgesinde yapılacak yürüyüşlerin ardından Lorient, Vannes, Nantes, Rennes, Rouen, Mantes La Jolie, Les Mureaux, Meulen, Grigny, Villeneuve St. Georges, Bobigny, La Courneuve, Drancy, Soisson, Reimes, Sarcelles, Nancy, Creil, Metz ve Amiens’de de yürüyüşler yapılacak. Bu yürüyüşlerin bir kısmı, destek amaçlı olurken, diğerleri eylemcilerin güzerhahı üzerinde olacak. Yürüyüş boyunca kart gönderme, siyasi gruplara ve sivil toplum örgütlerine ziyaretler, film gösterimleri, halk toplantıları, tiyatro ve daha birçok farklı etkinlikler yapılacak.

Yürüyüş Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıldönümü olan 15 Şubat’ta Strasbourg’da son bulacak.