Pişmanlık dayatmasına boyun eğmeyen Dora’ya hapis

Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden yargılanan Mazlum Dora’ya PKK üyeliğinden 3 yıl 3 ay hapis verildi.

Almanya’nın Stuttgart kentinde Stammheim Cezaevi’nde Mayıs 2021’den beri tutuklu bulunan Mazlum Dora’nın karar duruşması, 25 Nisan’da Olga Strasse’de bulunan Eyalet Yüksek Mahkeme’sinde görüldü.

DAVA POLİTİK DEĞİLMİŞ!

Mahkeme Başkanı, bu davanın politik bir dava olduğu söyleminin doğru olmadığını belirterek, “Biz politikacı değiliz, politik kararlar almayız. Hukuk çerçevesinde karar veriyoruz. Burada politikadan feragat eden bir dava değil, söz konusu kişinin fikrini söylemesi değil, PKK kadrosu olması” dedi.
Bu soruşturmalarda delil olarak telefon dinlenme, video görüntüleri, şahitler ve konuda uzman kişilerin dinlenmesi, Anayasayı Devlet Koruma Yasasına göre devam ettiğini belirten Mahkeme Başkanı, “Mazlum bu davaya dair savunmasında farklı duruş sergileyip, konuşsaydı şimdi çoktan özgür ortamlarda olurdu” diyerek Dora’nın pişman olmadığı için cezalandırıldığını ima etti. 

‘BAŞKA BİR YAŞAM SÜRDÜREBİLİRDİNİZ’

7. Ceza Senatosu Hakimi “Devletin sunduğu imkanlardan hem yararlanmıyor, hem devlete karşı geliyorsunuz. Dora, Almanya’ya geldiğinde beri hiçbir yerde sürekli ikamet etmedi ve gezdi, sürekli telefon değiştirdi. Devletin güvenilir çalışanlarının verdiği bilgiler ve kendisi de hakkında iddia edilen çalışmalarını hiç inkar etmedi. Halbuki siz Almanya’da başka bir yaşam sürdürebilir bir imkana sahip olabilirdiniz. Tabii ki, sizin düşünce ve çalışmalarınıza farklı etki yapamayız ama eğer çalışmalarınızdan dolayı pişmanlık duysaydınız, şimdiye kadar özgür olmuştunuz(!)’’ dedi.

AVUKATLAR: DAVA TAMAMEN KEYFİ VE SİYASAL

Dava avukatları ise, Dora’nın müzik yapmak, şarkı söylemek gibi sanatsal aktivitelerin, yasal yapılan etkinliklere katılmasının ‘terör eylemleri’ kapsamında değerlendirildiğini belirterek, “Bir yürüyüşte davul çalma dahi 129b kapsamına alındı. Bu karar tamamen keyfi ve siyasaldır. Müvekkilin kültürel yasal siyasi faaliyetleri 129b kapsamına alınıp kriminalize ediliyor. Mahkeme süresince iddianameyi doğrulayacak bir tek delil dahi bulunamadı” diyerek kararı temyize götürmek için başvuru yapacaklarını belirttiler.

NE OLMUŞTU?

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Mayıs 2021’de Berlin’e yaptığı ziyaret ardından aralarında sanatçı Mazlum Dora’nın da bulunduğu 3 Kürdistanlı tutuklanmıştı. Dora, 11 Mayıs’ta resmi işlemleri için gittiği Esslingen belediye binası çıkışında yere yatırılıp ters kelepçe yapılarak göz altına alınmıştı. Tutuklanarak Stammheim Cezaevi’ne konulan Dora’nın yürüttüğü kültürel faaliyetler, dosyasına suç olarak girdi. İddianamede Dora’nın 15 Ağustos kutlamasına katılması ‘suç’ unsurları olarak gösterilirken; söz ve bestesi kendisine ait "Cenga Rojava" parçası da suç sayıldı. Rojava’da Türk işgaline karşı direnişin konu edildiği parça, Koroya Newa Heilbronn tarafından seslendirilmişti.