PKK yasağının zararları bir dizi panelde tartışılacak

26 Kasım günü 27. yılını dolduracak olan Almanya’daki PKK yasağının Kürtlere ve Alman demokrasisine verdiği zararlar online yapılacak üç ayrı panelde tartışılacak.

16 Kasım 1993 günü dönemin Helmut Kohl’un başbakanlığındaki Alman hükümeti tarafından hayata geçirilen PKK yasağının 27 yıldönümünde Kürt kurumları bir dizin etkinlik organize etmişti.

Ancak Almanya’da salgın nedeniyle alınan tedbirler ve yasaklar nedeniyle etkinliklerin çoğu iptal edilirken, bugünden itibaren her Perşembe akşamı değişik katılımcılarla online (çevirimci) paneller düzenlenecek.

Almanya’da Kürtler için kamuoyu çalışması yapan Civaka Azad tarafından organize edilen panelleri isteyenler internet ortamında da canlı olarak izleyebilecek.

Panellerde 27 yılda Alman devletinin getirdiği yasağın tarihçesi, Kürtlere yönelik sürdürülen kriminalizasyon politikası, Kürtlere yönelik yasak ve baskıların Alman demokrasine verdiği zararlar ele alınacak.

Yasağa karşı Kürdistanlılar ile dostlarının verdiği siyasi ve hukuki mücadelenin de tartışılacağı panelin ilk bu akşam saat 19.0’da başlayacak.

KNK eski Eşbaşkanı Nilüfer Koç’un katılacağı panelde yasağın arka planı ve tarihçi üzerine ve etkileri anlatılacak.

19 Kasım Perşembe günkü ikinci panel ise "129b, Almanya’daki Kürt hareketine yönelik yasal zulüm" başlığını taşıyacak.

Panele yasaktan dolayı Kürtlerin maruz kaldığı davalara katılan avukatlardan Edith Lunnebach ile Cumhuriyet Avukatlar Derneği (RAV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Peer Stolle ve Kürt siyasetçi Mehmet Demir katılacak.

26 Kasım Perşembe günkü son panelde de "PKK yasağına karşı ne yapmak lazım?" sorusu çerçevesinde tartışmalar gerçekleşecek. Bu panele ise Cumhuriyet Avukatlar Derneği (RAV) Başkanı Avukat Lukas Theune, Almanya’nın kuzeyinde yaşayan azınlıkları Schleswig-Holstein Eyaleti Meclisi’nde temsil eden SSW’nin Grup Başkanı Lars Harms ile Azadî Hukuki Bürosu’ndan Monika Morres katılacak.

12 Kasım'daki ilk paneli şu linkten canlı olarak izlemek mümkün: