Rusya Êzidîlerinden Bağdat’ın Şengal’deki baskılarına tepki

Rusya’da yaşayan Êzidî topluluğunu temsil eden Êzdîxan organizasyonu, Irak hükümet güçlerinin Şengal’deki baskıcı uygulamalarına tepki gösterdi.

Êzdîxan organizasyonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası 15 Şubat komplosunun 23’üncü yıldönümünde Şengal’de protesto eylemlerine izin verilmemesi ve halkın tehdit edilmesini kınadı.

Özellikle Irak ordusunun 20’nci tugay komutanı Esîr El Rebi’nin gerilimi tırmandıran tutumuna işaret eden Êzdîxan organizasyonu, bu tutumun merkezi Irak hükümetinden bağımsız olmadığını ve Türk devleti ile istişareli bir politikanın sonucu olduğunu ifade etti.  

Açıklamada, “Bu komutanın açık bir şekilde faşist Türk devletiyle birlik olup Şengal Özerk Yönetimine ve Şengal halkına saldıracakları yönündeki tehditleri kabul edilemez” denildi.

Bu saldırılarda Bağdat hükümeti, KDP ve Türk devletinin “ortak” olduğunu ifade eden Êzdîxan organizasyonu, 2014’te DAİŞ Şengal’e saldırdığı zaman Êzidî halkını savunmasız bırakan bu güçlerin şimdi meydana çıkıp Şengal’i savunan güçleri ve Şengal halkını tehdit etmesinin “ahlaksızlık” olduğunu kaydetti.

Organizasyon, bu tür saldırılara karşı uluslararası toplumu ve insan hakları kurumlarını harekete geçmeye çağırdı.