Sağcılar ve liberaller birleşince solcu başbakan kaybetti

Almanya’nın Thüringen eyaletinde Bodo Ramelow, AFD, CDU ve FDP birleşince, başbakanlık koltuğuna oturamadı.

Almanya’nın yakın siyasi tarihinde bugün bir ilk yaşandı. Aşırı milliyetçi parti Almanya İçin Alternatif'in (AfD) desteğiyle ilk kez bir eyalette başbakan seçildi. Sol Partili Bodo Ramelow, 2014 yılından bu yana Almanya’nın 16 eyaleti içindeki tek Sol Partili başbakandı. Geçtiğimiz Ekim ayında Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde yüzde 31’lik başarıyla partisini tekrar zafere taşıyan Ramelow, koalisyon ortağı sosyal demokratların oy kaybetmesi yüzünden hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememişti.
Bunun üzerine 90 üyesi bulunan eyalet meclisinde bugün başbakanlık seçimleri yapıldı. Hükümeti kurması için sadece 3 parlamenterin desteğine ihtiyaç olan Ramelow’a karşı Hür Demokratlar Partisi'nin (FDP) eyalet teşkilatı başkanı Thomas Kemmerich aday oldu. Üçüncü turu yapılan oylamada Seçimdeki 'mat' durumu ise ismi açıklanmayan bir milletvekilinin çekimser kalmasıyla değişti.

AfD’DEN İLK KEZ BİR PARTİYE DESTEK

Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi’nin adayı Ramelow toplam 44 oy aldı. Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve AfD’nin destek verdiği FDP’nin adayı Kemmerich 45 oy olarak başbakan seçildi. Eyalet meclisinde Sol Parti’yi 39, SPD’yi 8, Yeşiller’i 11, AfD’yi 22, CDU’yu 21, FDP’i ise 5 milletvekili temsil ediyor.
Ramelow’un kazanmaması için meclisin en küçük partisi FDP’ye başbakanlık koltuğu temsil edilmesi “siyasi deprem” olarak yorumlandı. Ayrıca bugünkü seçimler AfD cephesi için de bir ilkti. Çünük 2017 yılından bu yana Federal Meclis ile eyalet meclislerinde temsil edilen yabancı düşmanı AfD şu ana kadar hiçbir parti tarafından destek görmezken, bütün partiler de AfD ile işbirliğini reddediyordu.