Serdem Jiyan Köln'de anıldı

 HPG Dêrsim Saha Komutanı Serdem Jiyan, Köln'de anıldı. Rojava'dan mücadele arkadaşları da Jiyan'ı anarak, "Hepimizin yaşamında iz bıraktı" dedi.

HPG Dersim Saha Komutanı Serdem Jiyan için Almanya'nın Köln kentinde bir anma etkinliği düzenlendi.

Mala Kurda'da yapılan anmada KCD-E Eş Başkanı Fatoş Göksungur, Şehit ve Kayıp Aileleri Meclisi Eş Başkanı Şengê Kahraman ve Jiyan'ın mücadele arkadaşları konuşma yaptı. Ozan Cömert de anmaya katılarak şehitler üzerine ağıtlar yaktı.

Anmaya HDP milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Tuba Hezer ile Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret de katılarak taziyelerini sundu.

Anmaya Rojava'dan telefonla katılan Serdem Jiyan'ın bir akrabası ve mücadele arkadaşı da konuşma yaptı.

FEDA temsilcisi de Alevi törelerine göre çıralar yaktı, dualar okudu ve Efrîn direnişine destek vermeye çağırdı.

HAYATI MÜCADELEYLE GEÇTİ

Karadeniz Saha Komutanlığı da yapan Serdem Jiyan'ın bir röportajı da etkinlikte sinevizyon aracılığıyla gösterildi. Bir soru üzerine Jiyan, hayatını anlattığı konuşmasında şunları söylüyor:

"12 Eylül 1980'de Amed'de dünyaya gelmişim. Aslen Maraş/Elbistanlıyım. Annem ve babam memurdu. 1994 yılına kadar Amed'de kaldık. Sonra İzmir'e gittik. 4 sene, liseye bitirine kadar orada kaldım. Sonra Kocaeli'ne üniversiteye gittim. Yaklaşık dört yıl da, 2002 yılına kadar Kocaeli'de, üniversitede kaldım. 2002 yılında partiye katıldım. 1998 yılında üniversiteye başladığımda yurtsever öğrencilerin çalışmalarına katıldım. 2002 yılında gerillaya katıldım. İlk olarak Dolakokê'ye geldim. Halk Hareketi çalışmaları o zaman orada yapılıyordu ve yaklaşık 6 ay orada eğitimde kaldım. Sonra kendi önerimle YPJ eğitimine katıldım. Sonra Kürdistan Gençlik Kongresi hazırlık çalışmalarına katıldım. TECAK'ın kuruluş çalışmasına katıldım ve 2003-2006 yılları arasında gençlik çalışmalarında kaldım. TECAK ve Komalên Ciwan çalışmasında... 2006 yılında kendi önerimle HPG çalışmasına katıldım. O süreçte Behdinan ve Zap'ta kaldım. Şimdi de Dêrsim'e gidiyorum."

Serdem Jiyan, 27 Kasım 2017'de dört arkadaşıyla birlikte Dersim'de yaşamını yitirmişti.

'HEPİMİZİN YAŞAMINDA İZ BIRAKTI'

Serdem Jiyan'ın Rojava'dan mücadele arkadaşları da yazılı bir mesaj gönderdi.

Açıklama şöyle:

"Efrîn'i yani çağın direnişi Efrîn'i selamladığımız bir dönemde bu direnişin sahiplerinden olan Heval Serdem’i anıyoruz… Serdem kelime olarak çağ demek, zaman demek, zamana damga vurmak demek... Zamana iz bırakmak demek… Zaman kadar akışkan olmak… Geçtiği her yerde gülüşünü bırakmak… Yaşam kaynağı olmak demek… Tohumlarını Heval Zilan’ın Dersim’de attığı fedai ruh Heval Nudem ve Heval Serdem ile şimdi Efrîn'e Avesta Xabur’a ulaştı. Ve biz onlarla birlikte yeni bir Serdem’e adım atıyoruz. Yani yeni bir çağa adım atıyoruz.

Heval Serdem bu ismi alırken hissediyordu, bu çağa damgasını vuracak olanların fedai Kürt gençleri olacağını… Serdem heval nasıl isminin anlamında yeni çağı müjdelediyse heval Nudem de yeni zamanı anlattı. Mustafa Yöndemler'in, Engin Sincerler'in izinde özgürlüğe yürürken, 'Özgürlüğe inananlar ona sahip olmadan huzur bulamazlar' sözüne layık mücadele ettiler…

Heval Serdem güçlü arayışları ile dikkat çeken, hiçbir zorluğu kendisine engel olarak görmeyen, ince zekası, kendini geri çekmemesi, kendini büyük işlere aday görüp ona göre yürüme iradesi göstermesi; yürekten arkadaşlığı, samimiyeti, dürüstlüğü ile hepimizin yaşamında iz bıraktı. Heval Serdem her zaman çözüm üreten, paradigmamızın kadın özgürlüğü perspektifini anlamak ve yaşamsallaştırmak için çaba sahibi olan bir arkadaştı. Kadın akademisinde bir yıl boyunca eğitim görmek için en önde ve gönüllü kendini önerme cesareti ve mütevazılığını gösterdi.

Annesi onu asker postallarının gölgesinde doğurdu. Maraş katliamının yaraları henüz kanarken 12 Eylül karanlığında dünyaya gözlerini açtı. Gençliğin üzerine bir kara bulut gibi çöken faşizme karşı Deniz Gezmişler'in başlattığı koşuyu tamamlayacak bir yaşam sürdü. 12 Eylül genci olmadı. 12 Eylül’den intikamını yüzlerce genci özgürlük koşusuna katarak aldı. Güneybatı Kürdistan’ın özlü kültürel değerlerini taşıyordu. Ana dilini bilmemenin intikamını ana dilde eğitim kampanyasına öncülük ederek aldı. Kürdistan dağlarında asimilasyonun tüm etkilerini atmak için ana diline daha çok sarıldı. Onunla yaşayan arkadaşlarının moralinin bozulmasına bir an dahi izin vermedi. Savaşın en şiddetli olduğu dönemde Zap direnişinde yer aldı. Gerillacılığın taçlandığı görkemli Dersim dağlarının gerillası oldu. Halkların birlikte yaşam iradesi olan demokratik ulus inancını Karadeniz dağlarına işledi… Çiyagerler'in, Nucanlar'ın, Zeryanlar'ın intikamını almaya yönelmişken şehit düştü. Heval Serdem hiçbir şeyden geri durmadı. Suyun, çiçeğin, dağın, karıncanın, her şeyin anlamına nail oldu. Heval Serdem dolu dolu yaşadı. Tekrar dünyaya gelse yine aynı tercihi yapacak kadar mutlu yaşadı.

Heval Serdem Rêber Apo’nun güçlü bir fedaisi oldu. Sakine Cansız’ın arkadaşı olmayı başardı. Bizler yoldaşları olarak onun gibi bir arkadaşa sahip olduğumuz için kendimizi şanslı görüyoruz. Onun anısını yaşatma ve intikamını alma sözünü yeniden veriyoruz. Tüm değerlerimizin saldırı altında olduğu bu dönemde herkesi Arin Mirkanlar'dan Avesta Xaburlar'a uzanan direniş çizgisini sahiplenmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz."