Serxwebûn gazetesinin 464'üncü sayısı çıktı

Serxwebûn gazetesinin Ağustos sayısında, AKP-MHP faşizminden İmralı tecridine kadar pek çok konu ele alındı.

Serxwebûn gazetesinin Ağustos sayısı çıktı. Bu sayıda PKK Yürütme Komitesi’nin 15 Ağustos Atılımı değerlendirmesi “21. yüzyıl gerillası 15 Ağustos intikâm ruhuyla düşmanı kahrediyor” başlığıyla manşete taşındı.

Gerillanın 1984'te Eruh ve Şemdinli baskınları ile gerçekleşen 15 Ağustos Atılımı, son siyasal gelişmeler, 6. yılını geride bırakan 3 Ağustos Şengal Êzidî Fermanı konuları da birçok yazıda kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor.

Manşete taşınan PKK Yürütme Komitesi’nin değerlendirmesinde, 15 Ağustos'tan Heftanîn Direnişine kadar kendini sürekli yenileyen gerilla direnişi özetlenirken, gerillanın özgür insanın kendini ifade etme tarzı olduğu belirtiliyor. AKP-MHP faşizminin 2020 için yaptığı planın, sergilenen gerilla direnişiyle şimdiden boşa çıkarıldığı belirtilerek, faşizme karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapılıyor.

BAYIK, KARAYILAN VE KALKAN'IN YAZILARI

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın siyasal gelişmeleri değerlendirdiği yazısında, yaşanmakta olan Üçüncü Dünya Savaşının daha önceki dünya savaşlarından farklı karakterine vurgu yapılarak, bugün savaşın Irak ve Suriye topraklarında yoğunlaştığına dikkat çekiliyor. Bayık, yazısında işgal saldırılarında Türk devleti-KDP iş birliğine değinerek, “KDP, Kürt halkının en büyük direnişçi ve fedai gücünü Türk devletine tasfiye ettirmek istiyor” ifadesini kullanıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Bayık, “Önderliğine sahip çıkamayanlar kendilerine sahip çıkamazlar” diyerek herkesi tecride ve faşizme karşı direnişi büyütmeye çağırıyor.

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanı Murat Karayılan “Şanlı 15 Ağustos Atılımı’nın temel özellikleri ve yarattığı etkiler” başlıklı yazısında, 15 Ağustos Atılımı’nı daha önceki Kürt direnişleri ile karşılaştırıyor ve “15 Ağustos Atılımı insanlığa sahip çıkma çağrısıdır. Diğer yandan yenilmeyen, uzun süreli ilk isyandır, ilk direniştir” tespitini yapıyor.

Heftanîn Direnişini de değerlendiren Karayılan, gerillanın yenilenerek “21. yüzyıl gerillası” olarak tanımlanabilecek yeni bir gerilla formatı açığa çıkartıldığını belirtiyor.

15 Ağustos inadın, inancın, ısrarın atılımıdır” başlıklı yazıyı kaleme alan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan ise mücadelenin başarısı için 36 yıllık tecrübeden ders çıkarmanın önemine dikkatleri çekiyor.

AKP-MHP faşizminin çöküş sürecinde olduğuna dikkat çeken Kalkan, “Düşmandan değişim beklemek yerine, onu yenilgiye uğratıp yok edecek bir mücadeleyi geliştirmeliyiz” diyor.

Gazetenin orta sayfası Öcalan'ın 9 Eylül 1998 tarihli “İdeolojik zenginliği olmayanların pratik zenginliği de olamaz” başlıklı yazısına ayrılmış. Yazıda karşı güç kadar parti için mücadelenin önemi vurgulanırken, PKK çizgisinin ideolojiyle başlamış ve onunla gelişmiş bir çizgi olduğunun altı çiziliyor ve “Belirleyici olan ideolojidir” deniliyor.

ERZİNCAN VE EREN, ŞENGAL VE ÊZİDÎLERİ YAZDI

KJK Koordinasyonu Üyesi Besê Erzincan ve KCK Halklar ve İnançlar Komitesi Üyesi Cihan Eren yazılarında 6. yıl dönümünü geride bırakan Şengal'e yönelik DAİŞ saldırısı ve 73. Êzidî Fermanı'nı farklı boyutları ile ele alıyor.

Besê Erzincan, “Êzidî kadınların kurtuluşu Önder Apo’nun kadın özgürlük çizgisi temelinde gerçekleşir” başlıklı yazısında, yeni katliamlara karşı özellikle kadınların örgütlenmesinin önemine vurgu yapıyor. Avrupa devletlerinin de Êzidîlere karşı yürüttüğü beyaz soykırım politikalarını ayrıntılarıyla değerlendiriyor.

Güncel ve tarihsel nedenleri ile 3 Ağustos 2014 Êzidî Fermanı” başlıklı yazısında Cihan Eren de Şengal Fermanı’nda DAİŞ'in yanısıra Türk devletinin ve KDP'nin rollerine geniş yer ayırmış.

DÎLOK, ÖZ SAVUNMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİYOR

PKK Yürütme Konseyi Üyesi Dilzar Dîlok ise kaleme aldığı yazıda Öcalan'ın geliştirdiği Kadın Kurtuluş İdeolojisine dikkat çekerek, “Önder Apo bir kadın önderliğidir. Bu, kadınların önderi olmasından ayrı bir tanımdır. Kadın aklının, yüreğinin en güzel somutlaşmasıdır” tespitinde bulunuyor. Son dönemde artan kadın katliamları, taciz ve tecavüz saldırılarına dikkat çeken Dîlok, buna karşı öz savunma örgütlenmesinin aciliyetine dikkat çekiyor.

“15 Ağustos Atılımı, şehitler gerçeği ve kadrosal duruş” yazısını ise Cafer Şervan kaleme almış.

Gazetenin arka sayfası ise geçtiğimiz günlerde şehadeti açıklanan KJK Yürütme Konseyi Üyesi Leyla Agîrî'nin, 'Doğa ile dans' başlıklı yazısına ayrıldı.