Siyasetçi Ayaz’ın Almanya’ya iade kararı protesto edildi

Kürt siyasetçi Kenan Ayaz'ın Almanya'ya iadesi, Kurdistanlılar ve dostları tarafından Kıbrıs Yüksek Mahkemesi önünde protesto edildi. Karara Kıbrıslı birçok siyasetçi, yazar ve yayın kuruluşu da sert tepki gösterdi.

Kurdistanlılar ve Kıbrıslı Kürt dostları, başkent Lefkoşa’da bulunan Kıbrıs Yüksek Mahkemesi önünde bir araya gelerek, Siyasetçi Kenan Ayaz’ın Almanya’ya iade edilmesi kararını düzenledikleri oturma eylemiyle protesto etti.

"Kenan Ayaz'a özgürlük", "Kıbrıs iadeyi durdur" yazılı pankartları açan ve "Bijî Kurdistan" ve "Kenan Ayaz’a özgürlük" sloganları atan kitle, dava sürecini anlatan yüzlerce el bildirisi dağıttı.
Burada açıklama yapan siyasetçi Lezgin Serhat, Ayaz’ı iade kararının tamamen siyasi olduğunu vurgulayarak, “Bu talep Almanya'nın değil faşist Türk devletinin talebidir. Önder Abdullah Öcalan'ı teslim eden zihniyet, bu kararla bir kez daha rolünü oynamış oldu. Bu kararın Kıbrıs'ta alınması beraberinde birçok kırılmayı da getirecektir. Derhal bu karardan vazgeçilmeli, arkadaşımız serbest bırakılmalıdır. Arkadaşımız serbest bırakılana kadar da oturma eylemimize devam edeceğiz" dedi.

‘KENDİMİZİ İHBAR EDİYORUZ’

Kıbrıs mahkemesine toplu dilekçe vereceklerini söyleyen Serhat, şöyle devam etti: “Kenan Ayaz arkadaşımızı faşist Türk devletinin talebiyle Almanya'ya teslim etme kararı alan mahkemeye buradan bir kez daha sesleniyoruz, Kenan arkadaşımız 'terorist' değildir. Kenan arkadaşımız haklı bir mücadeleyi, haklı bir davayı savunmaktan başka bir şey yapmamıştır. Kenan arkadaşımızın vermiş olduğu mücadele bizim de mücadelemizdir. Arkadaşımız bir 'suç' işlemişse biz de bu suça ortak olduğumuzu yüksek bir sesle belirtiyoruz. Buradan kararı veren mahkemeye açık bir şekilde kendimizi ihbar ettiğimizi de ifade ediyoruz. Kıbrıs'ta yaşayan Kürt halkı ve dostları olarak bu dilekçeleri imzalayarak mahkemeye sunacağız."  Serhat, imza kampanyasının bir hafta boyunca devam edeceği bilgisini paylaştı.

Eylem alanında Kenan Ayaz’ın özgürlüğü için 100’den fazla da imza toplandı.  

İADE KARARINA BİRÇOK KESİMDEN TEPKİ YAĞDI
Kenan Ayaz hakkında verilen karara parlamenter, sivil toplum örgütleri, gençlik örgütleri, anarşist gruplar, AKEL ile yeşiller partisi ve diğer birçok kurum ve şahsiyet, hem sanal medya hesaplarından hem de basın açıklamalarıyla tepki göstedi.
Kıbrıs'ın önde gelen gazete ve televizyon kanalı olan Sigma’nın internet sitesinde, “Bugünün utancı bize yıllarca ağır gelecek" başlıklı bir yazı yayınlanarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın da 1999'da teslim edildiği hatırlatıldıktan sonra "Larnaca bölge mahkemesinin Kürt siyasetçi Kenan Ayaz'ı iade etme kararı gerçekten infaz edilirse, Kıbrıs, entelektüel bir Kürt siyasetçinin Alman ve Türklerin zindanlarında çekeceği acıya ortak olacaktır" ifadeleri yer aldı.
Yeşiller Partisi Genel Başkanı George Perdikis ise resmi sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İyi ki artık milletvekili değilim. Bugün Kürt siyasi mülteci Kenan Ayaz'ın faşist Erdoğan'ın talebi üzerine Almanya'ya iadesine karar veren Kıbrıs devletini hiçbir şekilde temsil etmiyorum" açıklamasında bulundu.
Philienews haber sitesinde geniş bir okuma kitlesine sahip olan Alekos Michailidis de, Kenan Ayaz'ın tutuklandığı günden bu yana hemen her gün köşesinde yer vererek, dava sürecini gündemleştirdi. Mahkeme kararı öncesi Alekos, 'Son sözü her zaman direnenler söyler”, “Bırakın gitsin ya da hepimizi tutuklayın”, “PKK-Türkiye ilişkileri silahlı çatışmadır, terör davası değildir”, “PKK'yi terör örgütleri listesinden ne zaman çıkaracağız”, “Kıbrıs hapishanelerinde bir Kürt entelektüel” yazılarıyla gündemde tutarken, mahkemenin adil olmayan kararından sonra da 'Kıbrıs adaleti, Türk-Alman yamyamlığı ile işbirliği yaptı" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Alekos, “Böyle bir aşağılanma nasıl meşrulaştırılır” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
KENAN AYAZ’A ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ YAPILACAK

Öte yandan Kıbrıs Kürt Dayanışma Komisyonu, tüm Kıbrıs halkını Lefkoşa'da bulunan Lidra Palace meydanında düzenleyecekleri "Kenan Ayaz'a özgürlük" yürüyüşüne katılım çağrısında bulundu.