Siyasi soykırım saldırılarına uluslararası tepkiler

Türk devletinin 14 Mayıs seçimleri öncesi Kürt avukat, gazeteci, sanatçı ve siyasetçilere yönelik gerçekleştirdiği siyasi soykırım operasyonlarına tepkiler artıyor.

Türk devlet polisi tarafından avukatlar, gazeteciler, sivil toplum örgütü yöneticileri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkezi Yürütme Kurulu üyelerinin gözaltına alınmasına uluslararası alandan tepkiler yükseliyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, İnsan Hakları İzleme Örgütü, PODEMOS ve İlerici Enternasyonal gibi siyasi partiler, sanal medyada yaptıkları paylaşımlarla keyfi gözaltılara tepki gösterdi.

NACHO SANCHEZ AMOR: SEÇİM ÖNCESİ KÖTÜ SİNYALLER

İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nden AP Üyesi Nacho Sanchez Amor, paylaşımında, saldırıların seçim öncesi yapılmasına dikkat çekti. Amor “Bu sabah gerçekleşen ve 125'ten fazla kişiyi etkileyen toplu gözaltı operasyonundan büyük endişe duyuyoruz. Muhalefet üyeleri, avukatlar, gazeteciler ve insan hakları savunucularının gözaltına alınması, #Türkiye'de seçim öncesi senaryosunda en kötü türden sinyaller gibi görünüyor” dedi.

HRW: DERHAL SERBES BIRAKILSINLAR

İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya bölümünün Türkiye Direktörü Emma Siclair Webb “Türkiye: Kürt gazetecilere, avukatlara ve siyasi parti yetkililerine seçim öncesi baskı - @hrw ve 17 medya ve ifade özgürlüğü grubu seçimlere günler kala yaşanan son gözaltıları kınıyor ve derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyor” paylaşımıyla tepki gösterdi.

PROGRESSIVE INTERNATIONAL: HDP’DEN ELLERİNİZİ ÇEKİN

‘HDP’den ellerinizi çekin” başlığıyla kendi web sayfasından tepki gösteren Progressive International (İleri Enternasyonal), https://act.progressive.international/pio-turkey/ linki üzerinden de imza kampanyası başlattı. Açıklama şöyle: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, 110'dan fazla avukat, gazeteci ve yetkiliyi tutuklayarak Halkların Demokratik Partisi (HDP), 14 Mayıs seçimlerinde aday gösterdiği Yeşil Sol Parti ve Türkiye'deki diğer ilerici güçler üzerindeki baskısını arttırıyor. Türkiye demokrasisini savunmak için şimdi ayağa kalkın. Türkiye'nin ilerici güçlerini 14 Mayıs seçimleri öncesinde ve sırasında savunmak için büyük bir uluslararası seferberliğe ihtiyacımız var.”
ÖZLEM ALEV DEMİREL: KORKU İKLİMİ ÜZERİNDEN SEÇİMİ KAZANMA ÇABASI

Sol Parti AP üyesi Özlem Alev Demirel, “Türkiye'de muhalif olarak bilinen en az 150 kişi tutuklandı. Bugün de Amed/Diyarbakır'daki gözaltılar gündemdeydi. Bunlar rejimin kabul edilemez yöntemleri ve korku iklimi yoluyla seçimleri kazanma çabasıdır. #Erdoğan” paylaşımıyla dikkat çekti.

PODEMOS: BU ZULMÜN ACİLEN DURDURULMASI GEREKİYOR

Saldırıları “siyasi taciz” olarak niteleyen PODEMOS Dış İlişkiler, “Türkiye’de seçimlere sayılı günler kala Erdoğan, @HDPgenelmerkezi'ne yönelik tacizi güçlendirmek için elindeki yetkileri kullanmaya devam ediyor ve seçimlerin özgür ve şeffaf yapılmasını engelliyor. Bu zulmün acilen durdurulması ve bu eylemlerin kınanması gerekmektedir” paylaşımında bulundu.

Diğer paylaşımlar ise şöyle:

Junts per Catalunya Dışilişkiler sorumlusu Aleix Sarri i Camargo: “İspanyol devletinin demir müttefiki Erdoğan, seçimlerden hemen önce 110 gazeteci, Kürt siyasetçi, sanatçı ve avukatı tutukladı. Bunlar Avrupa'da baskıya göz yummanın sonuçlarıdır. Kürt halkı ve rejim muhalifleriyle dayanışma içinde olalım.”

Sinn Fein üyesi parlamenter Chris Hazzard: “Türk polisi bugün 21 şehirde yaptığı baskınlarda 120'den fazla gazeteci, siyasetçi, avukat ve sanatçıyı gözaltına aldı. Ancak Türkiye 'kilit bir NATO müttefiki' olduğu için bunu akşam haberlerinde görmeyi beklemeyin. Hedef alınan HDP ve sivil toplum grupları ile dayanışma içindeyiz.”

Esquerra Republicana de Catalunya (Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti): “Bu tutuklamalar seçim kampanyasına bir müdahale ve demokratik sisteme bir saldırı olup, demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemez. Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyor ve baskı mağdurlarıyla tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz.”

CUP Paisos Catalans: "Türk Devleti'nin Kürt halkına yönelik yeni baskıcı saldırılarını kınıyoruz. Amed'de seçim kapılarında avukatlar, gazeteciler, editörler, basın çalışanları ve kampanya yöneticilerine yönelik toplu tutuklamalar.”