Sol Parti, İsveç'in Kürtlerden özür dilemesini istiyor

Sol Parti, İsveç'in 1980'li yılların sonlarında Olof Palme'yi öldürmekle suçladığı Kürtlerden özür dilemesini istedi.

İsveç'in haksız yere ve hiç bir delil olmadan Olof Palme'yi öldürmekle suçladığı Kürtlerden özür dilemesi talebini Sol Parti'nin Dış Politika Sözcüsü Milletvekili Håkan Svenneling yazılı bir soru önergesi ile parlamentonun gündemine getirdi.

Svenneling, Olof Palme soruşturmasının 10 Haziran 2020'de sona erdiğini ve cinayeti işlemekle suçlanan kişi yaşamını yitirdiği için Başsavcı Krister Petersson'un davayı kapattığını hatırlattı.

Palme cinayeti soruşturmasında polisin değişik izlerin sürdüğünü belirten Sol Parti Sözcüsü, “Bir dönem boyunca PKK izi tamamiyle ağır basan bir teoriydi. Ama bunun tamamiyle yanlış olduğu görüldü ve gerçek katil suçlanmaktan kurtuldu” dedi.

Cinayetten sonra çok sayıda Kürt ailesinin cinayetle karışmakla suçlandığını hatırlatan Svenneling, Kürtlerin İsveçli kurumların gerekçesiz ve kapsamlı baskı ve saldırılarına uğradığını ve bazı Kürt göçmenlerin oturma izinlerinin iptal edildiğini belirtti.

İsveç'te yaşayan Kürtlerin suçlamalardan zarar gördüğünü ve Kürtlere yönelik baskıların uzun süre davam ettiğini belirten Svenneling, “Soruşturma sonuçlandığında artık gerçekleşen hatalarla hesaplaşmanın ve zarar görenlerden özür dilemenin zamanı” diyerek İsveç'in Kürtlerden özür dilemesini istedi.

Adalet Bakanı Mikael Damberg'den İsveç'in haksız yere Palme cinayetini işlemekle suçladığı Kürtlerden özür dilemesi için girişimde bulunmasını istedi.