Sol Parti Grup Eşbaşkanı’na PKK davası!

Hamburg Eyalet Meclisi Sol Parti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir, “PKK yasağı kaldırılsın” yazısıyla PKK bayrağını sosyal medya hesabında paylaştığı için 4500 Euro para cezası ödemeye mahkum edildi.

Almanya’da PKK’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının yıldönümü nedeniyle Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu Eş başkanı Cansu Özdemir, 27 Kasım 2017 günü “PKK yasağı kaldırılsın! ForbiddenInGermany” yazısıyla Twitter’de bir paylaşımda bulunmuştu. Özdemir, paylaşımın altına ise Alman haber ajansı DPA’nın daha önce abonelerine geçtiği PKK bayraklı bir fotoğraf yerleştirmişti.

Soruşturmanın ardından Sol Partili Özdemir, yerel mahkeme tarafından 500 Euro para cezasını ödemeye mahkum edilmişti. Ancak Özdemir parayı ödemeyince ceza 1500 Euro’ya yükselmişti. Cezayı temyize götüren Sol Partili parlamenterin davası Hamburg- Altona İdare Mahkemesi'nde görüldü.

Kalabalık bir kitlenin izlediği duruşmada Özdemir, her hangi bir suç işlemediğine dikkat çekerek PKK yasağının kaldırılmasını talep itti. Özdemir’in avukatı Alexander Kienzle ise müvekkilinin PKK bayrağını yıllardır sürdürülen bir kampanya çerçevesinde paylaştığını belirtti. Ancak duruşmanın sonunda mahkeme Özdemir’in Dernekler Yasası'nı ihlal ettiğini öne sürerek 4 bin 500 Euro para cezası ödemeye mahkum etti.

MAHKEMEYE GÖRE PAYLAŞIM ‘MEŞRU’ DEĞİL!

Cezayı tecil eden mahkeme Özdemir’in iki yıl içerisinde aynı “suçu” işlemesi halinde para cezasını ödeyeceğini bildirdi. Özdemir’in kamu yararına çalışan bir derneğe 1000 Euro bağışta bulunmasına karar veren mahkeme Sol Parti Grup Eşbaşkanı’nın başka ‘meşru’ yollarla mücadele etmesi gerektiğini savundu. Özdemir ise sosyal medyada paylaşımda bulunma kadar yasal bir mücadele yönteminin olmadığına dikkat çekerek mahkeme heyetinin kararını eleştirdi.

Mahkemenin kararına itiraz edeceğini söyleyen Özdemir, duruşmada yaptığı açıklamada Türk devleti ve çetelerinin 9 Ekim gününden itibaren Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırısına dikkat çekerek, bölge halklarının verdiği direnişe destek verilmesini istedi. “PKK yasağı kalksın” talebini dile getirmeye devam edeceğini belirten Özdemir, Alman devletinin Kürt sembollerine yönelik sürdürdüğü kriminalizasyon siyasetinin de artık son bulması gerektiğini ifade etti.

Alman güvenlik ve yargı birimlerinin son bir iki yılda Kürt özgürlük hareketinin sembollerine paylaşanlarına yönelik birçok soruşturma açması dikkat çekiyor. Soruşturmaların kaynağı ise İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017 günü 16 eyalete gönderdiği bir genelgeden kaynaklanıyor. Genelgeyle başta YPG, YPJ, PYD olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bütün fotoğrafları ile Kürt özgürlük hareketinin sembolleri yasaklanmıştı.