Soruyor Halil Dağ, ama acelesi var Çiya Amed’in Dersim’e yetişecek

4 Haziran 2007 tarihinde Dersim’de şehit düşen Çiya Amed, Özgür Basın şehitlerinden Halil Dağ’a verdiği röportajda Kürdistan neresi sorusuna, “Sevebileceğin yer neresi ise işte orası Kürdistan’dır” diyor.

Kameranın ardındaki ses de tanıdık mı tanıdık ‘Kürtlerin Fellinisi’ olarak bilinen Özgür Basın şehitlerinden Halil Dağ. Soruyor, ‘Kısaca kendini tanıtabilir misin?’ ekranda HPG üyesi Çiya Amed, ‘Biraz kısa olsun’ diye dikte etmeye çalışıyor. Acelesi var çünkü. 1 Haziran Devrimci Hamlesi olmuş, HPG üyesi Çiya Amed Kuzey Kürdistan’a, Dersim’e doğru gidecek yolu uzun, biliyor. 1 Haziran Devrimci Hamlesi gerçekleşmiş ve Çiya Amed, ‘Çok yerinde bir hamle olmakla birlikte bizler pratiğimiz ile ancak bu hamlenin gereklerini yerine getirebiliriz’ diyor günlüklerinde.

Önce kameranın netlik ayarları yapılıyor, daha sonra ise kamera ardında soruları yöneltmek üzere konumu alıyor. O sırada 4 Haziran 2007 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesinde karakol eylemi sırasında yaşamını yitiren Çiya Amed kod adlı HPG gerillası Kenan Güzel, ‘Biraz kısa olsa iyi olur’ diyor.

‘HEDEFİM ÜLKEYİ BAŞTAN BAŞA DOLAŞMAK’

Dersim yolcusu, yolunun uzunluğunun farkında ve kendisinden bahsetmek istemeyen bir duruşu hemen yansıyor. Diyalog şöyle devam ediyor.

HPG’li Çiya Amed: Biraz kısa olsa iyi olur.

Şehit Halil Dağ: Kısaca kendini tanıtabilir misin? Hangi dilde konuşursan fark etmez. Türkçe-Kürtçe olabilir. Kısaca o zaman kendini tanıt, ismin nedir, nereden katıldın, kaç yıldır dağdasın, hangi alanlarda kaldın?

HPG’li Çiya Amed: Adım Çiya Amed. Amedliyim. Amed’den katıldım, Amed’de de kaldım. Batman’a geçtim, Batman’dan da Botan’a Mawa alanına geçtim. Botan üzerinden Zap’a geldim, burada yeni savaşçı eğitimi gördükten sonra Zagros’a geçtim. Bir süre Zagros’ta kaldım. Genelde de Zagros’un Cilo alanında kaldım.

Şehit Halil Dağ: Heval Çiya ülkeyi ne kadar dolaştın? Ne kadarını dolaştım diyebilirsin?

HPG’li Çiya Amed: Çok dolaşıp, tanımak istiyorum. Genel hedef ülkeyi bir baştan bir başa dolaşmak istiyorum. Bir çeyreğini bile dolaşmamışım. Hedefte o var. Daha çeyreğinin çeyreğini bile dolaşmadım.

‘KÜRDİSTAN SENİN İÇİNDEKİ YER’

Şehit Halil Dağ: Kürdistan neredir? Sonradan çizilmiş sınırları ile sormuyorum bu soruyu. Kürdistan dediğimiz yer neresi?

HPG’li Çiya Amed: İnsanın gönlündeki yer neresi ise bence orası. Senin sevip de en azından yapabileceğin ve sevebileceğin yer neresi ise işte orası Kürdistan. Senin içindeki yer.

Şehit Halil Dağ: Özellikle son savunmalarla birlikte ülke yaklaşımı da değişti. Birçok şey değişti. Diğer devletler-ülkeler gibi kendi ülkesine sınırlar koymak yok. Gerillanın hayalindeki ülke nasıl? Nasıl bir ülke hayal ediyoruz?

HPG’li Çiya Amed: Önderliğin gözü ile bakarsak, sınırların olmadığı, senin geniş tutabileceği, özgür yaşayabileceğin ülke. Genel hayal ettiğim ülke odur.

Şehit Halil Dağ: Dersim’e giderken neleri düşünüyorsun. Nasıl bir pratik olacak sence Dersim?

HPG’li Çiya Amed: Buradan bakmakla değil, önce gidip görmek lazım. Pratik yürütmek ve belli bir gözlemden sonra oraya dair planlamaya ne katabilir bu dile gelebilir. Asıl hedefim benim için aslında Karadeniz’e gitmektir. Fakat yine de önce Dersim’i gidip görmek gerekiyor.

Şehit Halil Dağ: Son olarak ne diyorsun? Dersim’e gitmeden önce? Geride kalanlara ne söylemek istiyorsun?

HPG’li Çiya Amed: İnsan bir taraftan sevinçli, isteği yerine gelmiş olduğu için. Fakat öbür yandan da yıllardır birlikte burada kaldığım arkadaşlarım var ve bu da üzüyor biraz. Sevinçliyim genel olarak burada kalan arkadaşlara da başarılar dilemek istiyorum.

Şehit Halil Dağ: Biz de sana başarılar diliyoruz bu yürüyüşte.

Bu başarı dileğine teşekkür edercesine başını sallıyor HPG’li Çiya Amed ve kayıt işte tam da burada kapanıyor.