Stockholm’de binlerce kişi NATO’daki ‘Kürt pazarlığı’nı protesto etti

İsveç’in başkenti Stockholm’de binlerce kişi NATO’da Türkiye ile Kürtler üzerinden yapılan pazarlıklara karşı sokaklara çıktı.

Cumartesi günü kent merkezinde yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Eylemde İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği karşılığında Türkiye ile yapılan “Kürt pazarlığı”na tepki gösterildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde “Türkiye’nin şantajlarına hayır, Kürtleri kendi kirli pazarlıklarınızın konusu yapmayın” sloganı ile yapılan yürüyüşe çok sayıda İsveçli organizasyon da katıldı.

Eylemde bir konuşma yapan NÇDK-İsveç Eşbaşkanı Hemid Amed, “İsveç hükümeti kendi çıkarları için Kürtler üzerinden pazarlık yaptı” dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin “Kürtler dağlardan başka dostlarının olmadığını söylüyor ama biz de Kürtlerin dostuyuz” şeklindeki sözlerini hatırlatan Amed, “Ama yaptığınız bu iş dostça değil. Kürtler canları ile DAİŞ’i yendiler. Türkiye ise DAİŞ’e yardım etti. (Türkiye’ye) daha sert bir tutum almanız gerekirdi” dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmed Karamus, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye ile yaptığı anlaşmanın hem Kürtler hem de tüm İsveçliler için “ihanet” olduğu tepkisinde bulundu.

Karamus, anlaşmanın içeriğinin “çok kirli” olduğunu belirterek, bunun hem iç hukuk hem de insani ölçülere ters olduğunu söyledi.

Başbakan Magdelena Anderson ve Dışişleri Bakanı Linde’nin her konuşmasında demokrasi ve insan haklarından söz ettiğini ifade eden Karamus, “Türkiye gibi insan hakları ile hiçbir ilgisi kalmayan kan emici bir devletle nasıl olur da Kürtler üzerinden pazarlık yapılır? Hiç kimse Türkiye’nin talepleri doğrultusunda Kürtleri terörist olarak yaftalayamaz” şeklinde konuştu.

İsveçli bağımsız parlamenter Aminah Kakabaveh, “Kürtler DAİŞ’e karşı eşsiz bir direniş gösterdi. Tüm dünya için direndi. Ama İsveç’in Türkiye ile yaptığı bu müzakereler, büyük bir utançtır (…) Kürtler NATO üyesi olmayın demiyor, bizi kendi pazarlıklarınıza alet etmeyin diyor. İsveç, Kürtlere verdiği sözlerin aksini yapıyor” dedi.

Kakabaveh, “Hiçbir zaman özgür Kürdistan hayalinden vazgeçmeyeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Sol Parti parlamenteri Daniel Riazat, kendisinin aslen “Fars” (İranlı) olduğunu belirterek, bir enternasyonalist olarak her zaman Kürt halkının mücadelesinin yanında olacağını kaydetti.

Terörist örgütler listesi için de “hukuki değil” diyen Riazat, “Sosyal Demokrat partiyi de eleştiriyorum: Türkiye ile yaptığınız her pazarlık Kürtlere ölüm olarak dönüyor. Bu çok yanlış bir politika. Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu kaldırmamalıydınız” dedi.

Eylemde Doğu Kürdistanlı Komele partisi adına da bir mesaj okundu. Eylemde sık sık “Katil Erdoğan”, “İsveç, katilin suç ortağı, Kürtlerin düşmanı olma” şeklinde sloganlar atıldı.

Eylem sırasında ayrıca PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için imza toplandı.