Stockholm'de tecride karşı uzun yürüyüş başladı

Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abbullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması ve özgürlüğü talebiyle İsveç'in başkenti Stockholm'de 2 gün sürecek uzun yürüyüşe başladı.

İsveç'te yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abbullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve diğer açlık grevi eylemcileriyle dayanışma amacıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de 2 gün sürecek olan uzun yürüyüşe başladı.

Saat 11.00 sularında Medborgarplatsen Meydanı'nda bir araya gelen eylemciler, ellerinde Öcalan'ın resimlerinin bulunduğu flamalar, Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını talep eden pankartlar taşıyarak yürüyüşe geçti.

Eylemciler, geçtikleri her yerde Türk devletinin gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri, Öcalan'a yönelik tecrit, Leyla Güven ve diğer tutsakların sürdürdüğü açlık grevleri hakkında kamuoyunu bilgilendiriliyor. İsveç hükümetine tecridin kaldırılması için girişimde bulunması çağrısında bulunuluyor. Zaman zaman da Kürtçe marşlar çalınıyor.

Eylemciler, sık sık ”Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış”, ”Leyla Güven'in talepleri taleplerimizdir”, ”Bijî Serok Apo”, ”Be Serok jiyan nabê”, ”PKK halktır, halk biziz”, ”Katil, faşit Erdoğan”, ”Türk ordusu Kürdistan'dan defol” ve ”Kanlı ellerinizi Öcalan'dan çekin” sloganlarını atıyor.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, uzun yürüyüş dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada İsveç'te yaşayan Kürtlerin Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle 2 gün yürüyüş yapacakları belirtildi. Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in 94 gündür açlık grevinde bulunduğu belirtilen açıklamada, ”Leyla Güven yaşamını tehlikeye atarak barış, insan hakları ve demokrasi için açlık grevini sürdürüyor. 2011'den bu yana avukatlarıyla görüştürülmeyen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevi yapıyor. Avukatlarla görüşmek herkese tanınan geçerli genel bir ilkedir. Bu açlık grevi dünyanın dört bir yanına yayıldı ve açlık grevcilerinin yaşamları tehlikede” denildi.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'den Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için Avrupa Konseyi ve CPT nezdinde girişimde bulunması istendi.

Yürüyüşün ikinci etabı yarın saat 11.00'de Rålambshov Parkı'nda başlayacak ve saat 17.00'de Norrmalm Meydanı'nda düzenlenecek bir mitingle sona erecek.