Stockholm, Strasbourg ve Toulouse’da Newroz kutlandı

İsveç’in başkenti Stockholm’de binlerin katılımı ile Newroz kutlanırken, Fransa’nın Strasbourg ve Toulouse kentlerinde de kitlesel kutlamalar yapıldı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılan Newroz kutlamalarına katılan binlerce kişi, Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevi yapan eylemcileri selamladı.

“Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabê” sloganlarının atıldığı kutlamada Öcalan'a uygulanan tecrit kaldırılana kadar mücadelenin süreceği mesajları verildi.

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada konuşma yapan İsveç ve Kürdistanlı parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin konuşmalarının ortak paydasını, AKP-MHP faşist ittifakının baskı ve saldırılarına karşı direnen demokrasi güçleri ve açlık grevcileriyle dayanışmanın önemi oluşturdu.

Sol Parti Avrupa Parlamenteri Malin Björk, Avrupa Birliği'ni AKP ve Erdoğan'ın gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine karşı yeterli tepkiyi göstermediği için eleştirdi.

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında imzalanan sığınmacıların durdurulmasını öngören anlaşma gereği Türkiye'ye 60 milyar kron ödendiğini hatırlatan Björk, Sol Parti olarak anlaşmanın iptal edilmesi ve Türkiye'ye ödeme yapılmamasını talep ettiklerini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevi yapan tutsakların yaşam ve ölüm arasında gidip geldiklerini söyleyen Björk, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e tecridin kaldırılması için girişimde bulunması çağrısında bulunduklarını hatırlattı.

Björk, PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep eden tek partinin Sol Parti olduğunu söyledikten sonra partilerinin sonuna kadar Kürtlerin demokrasi mücadelesiyle dayanışma içinde olacağına vurgu yaptı.

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Sol Parti yöneticilerinden Yekbun Alp ile birlikte Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için 3 gün sembolik açlık grevine gittiğini hatırlattıktan sonra şunları kaydetti:

“Bizm açlık grevimiz Leyla Güven ve tutsakların sürdürdüğü açlık grevlerine kıyasla hiçbir şeydir. Biz özgürlük savaşçısı Leyla Güven ve açlık grevindeki tutsaklarla dayanışmamızı sürdüreceğiz. Dünyayı DAİŞ çetelerinden kurtaran YPG/YPJ'nin de yanında olmaya devam edeceğiz.”

Sara Kadın Birliği adına konuşma yapan Ayşe Göktepe, Kürdistan dağlarından Rojava'ya, zindanlardan Avrupa'ya kadar her yerde Newroz ateşinin direnişi güçlendirdiğini, AKP-MHP ve DAİŞ faşizminden hesap sorulduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın felsefesinin Rojava'da yaşam bulduğunu belirten Göktepe, “Bugün orada yoldaşlarımız DAİŞ çetelerinin çöküşünü kutluyor” dedi.

Tecride karşı gerçekleştirdikleri fedai eylemleri sonucu yaşamlarını yitiren Zülküf Gezen, Uğur Şakar ve Ayten Beçet'in şahıslarında tüm devrim şehitlerini anan Göktepe, “Bugün Kürdistan halklarının evlatları insanlık için bedenlerini ölüme yatırmışlardır ve erimektedirler. Onların direnişlerine sahip çıkıyor ve tüm açlık grevcilerine dayanışma mesajımızı gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Yoğun bir katılımın olduğu coşkulu kutlamada Koma Mezopotamya, Hevserok Ayagtin, Gürsel, Mem û Zin, Hesen Şerif, Yelda ve Ozan Aydın söyledikleri türkü ve marşlar eşliğinde halaya duran kitle, sık sık “Biji Serok Apo” sloganını attı.

STRASBOURG

Avrupa’daki Newroz kutlamalarından biri de, 98 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin sürdüğü Strasbourg’da idi.

Alsace ve Lorraine bölgelerinden yüzlerce Kürdistanlının katıldığı Newroz kutlaması, Strasbourg Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki Parc de l’Etoile’da yapıldı.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamaya sanatçılar Xelil Xemgin, Zarife Zerrin, Koma Denge Mezopotamya ile Saint-Avold Koma Heja çocuk korosu sahne aldı.

Newroz kutlamasında yapılan konuşmalarda, Öcalan’a yönelik tecride karşı başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine dikkat çekilerek, yetkili kurumların harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Direniş bayramı Newroz kutlaması halaylar eşliğinde son buldu.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de Newroz kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, Beçet, Gezen ve Şakar anıldı.

Kutlamada konuşma yapan Fransız konuklar da açlık grevi direnişlerinin ele alınması gerektiğini belirtti. Erdoğan’ın kirli siyasetinin bitmediğine de dikkat çeken konuşmacılar, CPT’nin de bu kirli siyasetin bir parçası olduğunu vurguladı.

Kutlama, halay ve sloganlarla sona erdi.