GÖRÜNTÜLÜ

Strasbourg’da 4 Nisan kutlandı: Önderimizi özgürleştirmek temel amacımızdır

12 yıldır Özgürlük Nöbeti’nin tutulduğu alanda düzenlenen etkinlikte konuşan TEV-ÇAND Üyesi Sîdar Amedî, tutsakların sürdürdüğü süresiz dönüşümlü açlık grevini hatırlatarak, “Bizler de Önderimizin özgürlüğü için eylemlerimizi yükseltmek zorundayız” dedi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75’inci yaş günü dolayısıyla kutlama etkinliği düzenlendi. Zîn Kadın İnisiyatifi’nin organize ettiği etkinlik, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla 12 yıldır devam eden Özgürlük Nöbeti’nin sürdürüldüğü alanda yapıldı.

Kürdistan Özgürlük Şehitleri başta olmak üzere dünya devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Zîn Kadın İnisiyatifi Üyesi Helena Dersim bir konuşma yaptı. “Önderimizin doğum günü kutlu olsun” diyerek sözlerine başlayan Helena Dersim, konuşmasında “Önder Apo’nun doğum günü Kürt halkının doğum günüdür” dedi. “Önderimiz tüm ömrünü bizim için mücadeleye adadı” diyen Dersim, “Onun doğum günü aynı zamanda varlığını unutmuş bir halkın yeniden uyanışının da doğum günüdür” diyerek devam etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki mutlak tecride de değinen Helena Dersim, “Bizler Önderimizden 3 yılı aşkındır haber alamıyoruz. Bu mutlak sessizliği kırarak Önderimizi özgürleştirmek her Kürt’tün öncelikli görevidir” dedi.

‘ÖNDERİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN EYLEMLERİMİZİ YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ’

Kutlamaya katılan TEV-ÇAND sanatçılarından Sîdar Amedî ise, Kobanê Kumpas Davası’nda müebbet hapse çarptırılan oğlu Mazlum İçli ile 3 Mart’ta görüştüğünü dile getirerek, hapishanelerde siyasi tutsakların sürdürdüğü süresiz dönüşümlü açlık grevine dikkat çekti. Amedî, “Bugün hapishanelerdeki yoldaşlarımız Önderimizin özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki tecridin kırılması amacıyla açlık grevindeler. Bizler Önderimizin özgürlüğü için eylemlerimizi yükseltmek zorundayız” dedi. Süresiz dönüşümlü açlık grevini sürdüren siyasi tutsakların tecride karşı “Tecrit kalkıncaya kadar bizler de kendimizi tecrit koşullarında tutacağız” dediklerini, aile ve avukat görüşlerine de çıkmayacaklarını ifade eden Amedî, “Bizler de Önderimiz özgürleşinceye kadar eylemlerimizi devam ettirmeliyiz” dedi.

‘ÖNDER APO BİZE YENİ BİR YAŞAM VERDİ’

Özgürlük Nöbeti’ni 615. haftasında devralan Kiel Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyelerinden oluşan grubun sözcüsü Agit Ural ise yaptığı konuşmada “Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin yanında yıllardır eylemlerimizi sürdürüyoruz. Avrupa kurumları deniliyor ama onlar katil kurumlar. Bu kurumlar hep birlikte tecride ortak olmuş durumdalar. Önderliğimizi unutacağımızı düşünüyorlar. Ama biz asla Önder Apo’yu unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Çünkü Önder Apo bize yeni bir yaşam verdi. Yeni bir ahlak verdi ve bizlerin yeniden ayağa kalkmasını sağladı” diyen Ural, “Onların hesabını boşa çıkarmak, Önderimizi özgürleştirmek hepimizin temel amacıdır” dedi.

Konuşmalar sonrası kutlamaya katılan çocuklarla birlikte, üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının basılı olduğu balonlar uçuruldu. Sık sık “Bê Serok jiyan nabe” , “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı kutlamada çocuklara hediyeler verildi.

Kutlama hunermend Sîdar Amedî’nin seslendirdiği kilam ve govend ardından sona erdi.