Strasbourg’da işgale ve soykırıma karşı oturma eyleminin üçüncü haftası sona erdi

Fransa’nın Strasbourg kentinde işgale ve soykırıma karşı başlatılan oturma eyleminin üçüncü haftası sona erdi. Dünkü eylemde Dersim Soykırımı’nı ve soykırımdan günümüze Türk devletinin kültürel asimilasyon politikası ele alındı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) başlattığı “Her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina. Dem Dema Azadiye ye!” hamlesi kapsamında Fransa’nın Strasbourg kentinde başlattığı oturma eyleminin üçüncü haftası sona erdi.

Üçüncü haftasını inanç kurumları (FEDA, CİK, Avrupa Êzidî Koordinasyonu), MARDEF ve TJK-ye bağlı kadın kurumalarının yürüttüğü eylemde farklı başlıklarda paneller düzenlendi.

Gün içerisinde ise İsviçre Dersim İnşa Kongresi’nden Nedim Yıldız ve Hakan Aday ile Dersim Soykırım Karşıtı Derneği’nden Ali Güler’in katılımıyla Dersim Soykırımı’na giden süreç, soykırım ve sonrası Türk Devleti’nin kültürel asimilasyon politikası ele alındı.

12 Mayıs tarihinde başlayan oturma eylemi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla dokuz yıldır süren Özgürlük Nöbeti ile aynı alan sürdürülürken, KCDK-E tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, siyasi tutsakların tecride karşı yürüttüğü açlık grevi, Türk devletinin Kürdistan’daki işgal girişimi ve Kürt halkına yönelik katliamlarına dair bilgilerin yer aldığı dosyalar AK’ye üye ülkelerin daimi temsilciliklerine verilmeye devam edildi.

Gün içerisinde eylemcilerden oluşan bir grup Rusya, Hollanda, İngiltere daimi temsilciliklerine dosyaları teslim etti.

4 Haziran’da sonlandırılması planlanan eylemin son haftası ise Pazartesi yeni gruplarla devam edecek.