‘Suruç gazisi Dağ’ın ölümünden İsviçre devleti sorumludur’

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu, yaşamı yitiren Suruç gazisi Sezgin Dağ’ı anarak, ölümünden İsviçre devletini sorumlu tuttu.

Geçtiğimiz günlerde İsviçre’de yaşamını yitiren Suruç gazisi Sezgin Dağ’ı Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) yaptığı açıklama ile andı. Dağ’ın ölümünde İsviçre devletinin ihmalkarlığı olduğu belirtilen açıklamada, “İsviçre devleti, yoldaşımızın sağlık durumu ve yaşadıkları göz önünde olmasına rağmen, siyasi oturum başvurusunu bir an önce sonuçlandırıp, tedavisinin devamını sağlamak yerine, kendisini Lyss Mülteci Kampı'na yerleştirdi. Katliamda aldığı ağır fiziki ve psikolojik darbelere, bir de mülteci yaşamın zorluklarının eklenmesi Sezgin yoldaşın yaralı kalbine ağır geldi” denildi.

Dağ’ın rahatsızlık nedeniyle gittiği hastaneden, 'bir şeyin yok' denilerek sürekli kampa geri gönderildiğini hatırlatılan açıklamada, “Hastanenin ağır ihmalkarlığı sonucu, hastaneye ilk gidişinden sadece saatler sonra tekrar durumu ağırlaşan Sezgin yoldaşımız, yaşama gözlerini yumdu” diye belirtildi.

‘KİM VE ÖFKEMİZ DİNMEYECEK’

“Sezgin yoldaşın kaybı bir kez daha Suruç katliamının biten değil, hala tüm etkileriyle devam eden bir süreç olduğunu gösterdi” denilen açıklamada şöyle devam edildi: “Suruç katliamı, yaralı gazilerimiz üzerinde bıraktığı kalıcı fiziki ve psikolojik etkisiyle, ailelerimiz ve geride kalan biz yoldaşlarında açtığı derin yaralarla, toplumsal tarihimizde bıraktığı kanlı izlerle devam ediyor. Ancak katillerden ve katliamın asıl sorumlusu faşist Türk devletinden hesap sorma mücadelemiz de her gün daha da bilenerek sürüyor. Şu an Sezgin yoldaşımızı kaybetmenin yüreklerimizde açtığı derin yaralara, faşizme karşı duyduğumuz kin ve öfke patlaması eşlik ediyor. Ve bilinsin ki: 33’ler için, Sezgin için adalet mücadelemizi zaferle taçlandırmadan, faşizmi alaşağı etmeden ne yüreklerimizde açılan yaralar ne de kin ve öfkemiz dinecek.”

Açıklamanın sonunda, “Sezgin Dağ’ı anısı önünde saygıyla eğilirken, ailesine ve tüm sevenlerine sabır ve direnç diliyoruz” denildi.