Sydney’de Halepçe Katliamı ve Kahramanlık Haftası etkinliği

Avustralya’nın Sydney kentinde Halepçe Katliamı ve Kahramanlık Haftası’nın yıldönümleri dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde Sydney kentinde düzenlenen programda 16 Mart 1988’da Saddam rejiminin Halepçe’de kimyasal gazlarla katlettiği binlerce kişi anıldı.

21-28 Mart arasını kapsayan Kahramanlık Haftası’na ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı etkinlik, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Etkinlikte ilkin Saddam Hüseyin rejiminin Kürtlere karşı Enfal operasyonu adı altında yürüttüğü soykırım hatırlatıldı.

Halepçe katliamına giden Enfal Operasyonu adı altında yürütülen soykırıma dair bilgiler verildi.

Tertip komitesi adına yapılan bir konuşmada, “Irak’ın Kürtlerden arındırılması hedeflendi” denilerek, 1983’ten 1991’e yüzbinlerce Kürdün katledildiği anlatıldı.

Kürtlerin halen de katliamlarla karşı karşıya olduğu belirtilen konuşmada, “Halepçe Kürtler için birlik olmanın gerekçesidir. Bu katliamlara vereceğimiz cevap, süreklileşen bir direniş olmalı” denildi.

Kahramanlık Haftasına ilişkin ise üç kibrit çöpüyle sembolleşen Mazlum Doğan ve 15 Ağustos atılımının komutan Mahsum Korkmaz hatırlatılarak, “Kahramanlık Haftası Kürt halkı için direnişin sembolüdür” denildi.

Etkinlikte sinevizyon gösterimi izlenirken, şair Şerko Bêkes’in Halepçe katliamına ilişkin yazdığı şiiri okundu.