‘Teröristler böyle değil’ diyen Alman hakim Kürde ceza kesti

Koblenz’de yargılanan Kürt siyasetçi Mazhar Turan için hakim önce ‘Teröristler böyle değil’ dedi, ardından ‘terör örgütü üyeliği’ yasasından 2 yıl 6 ay hapis cezası kesti.

2019 yılının Haziran ayında Alman polisi Rheinland-Pfalz ve Hessen eyaletlerinde birçok Kürt aktivist ve siyasetçi ile Kürtlerin derneklerine baskınlar düzenlemişti. Türk polisinin baskınlarını aratmayan Alman polisinin operasyonunda Kürt siyasetçi Mazhar Turan gözaltına alınmıştı. Giessen kentinde evine yaptığı baskınla gözaltına alınmıştı.

Geçtiğimiz yılın Şubat ayından itibaren Koblenz kentindeki yüksek eyalet mahkemesinde yargılanması başlayan Turan’ın bugünkü duruşmasında karar çıktı. Alman anayasasının 129b maddesi gerekçesiyle savcı Turan’ın “terörist bir örgüte” olduğunu iddia ederek Turan için 3 yıl 8 ay hapis cezası istedi.

Turan ise savunmasında Kürt halkının özgürlük mücadelesi için çalıştığını belirterek, kendisine yöneltilen suçlamaları ret etti. Aynı mücadeleyi Kürdistan’da da verdiğini, Türk devletinin güçleri tarafından işkence gördüğünü ve 7 yıl cezaevinde kaldığını belirten Turan “Kürt halkının özgürlük mücadelesi meşrudur ve terör ile bağlantı kurulamaz” diye konuştu.

‘ŞİDDETE KARIŞMAMIŞ’ DENİLDİ YİNE CEZA KESİLDİ

Turan’ın son savunmasın sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı. Kürt siyasetçi Turan’ın Almanya’daki siyasi faaliyetleri sırasında hiçbir şiddet olayına karışmadığını, kimseye baskı uygulamadığını belirten mahkeme heyeti ‘Zaten teröristler böyle değil” dedi. Ancak buna rağmen yine de savcılığın iddialarını ciddiye alarak Turan’a Alman Anayasası’nın 129 maddesi gerekçe yapılar 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Thomas Bergmann ise kararını açıklarken salonda duruşmayı izleyen Kürtlere hitaben “Bu karar bütün Kürtlere yönelik değil, sadece bazı gruplar içindir” mahkeme heyetinin 60 yaşındaki Kürt siyasetçi Turan için karar almakta zorlanması olarak yorumlandı.

Almanya’da yaşayan Kürtler hukuk danışmanlığının yanı sıra cezaevlerinde tutulan siyasi tutsaklarla dayanışma amaçlı çalışmalar yürüten Azadî Derneği ise Turan’e verilen hapis cezasına sert tepki gösterdi. Turan’ın tahliye edilmesini beklediklerini ifade edilen Azadî Derneği’nin açıklamasında “Savcılığın suçlamalarda hiçbir gerçekli payı yok, mahkemenin kararı da hukuka dayanılarak verilmiş değil, tamamen siyasi bir karardır” görüşü dile getirildi.

ALMANYA’DA KÜRTLER 129B KISKACINDA

Turan’ın davasının yanı sıra Stuttgart’ta Veysel Satılmış, Özkan Taş, Agit Kulu, Cihan Aydın ve Evrim Atmaca, Hamburg’da da Mustafa Çelik yargılanıyordu. Aynı şekilde 129b maddesi gerekçesiyle açılan bu davalarda henüz bir karar çıkmış değil. Yaz tatili nedeniyle ara verilen Stuttgart’ta devam eden 4 Kürt aktivistin yargılaması 17 Eylül’de tekrar başlayacak. Mustafa Çelik’in bir sonraki duruşması ise 7 ve 9 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.

11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından “anti terör yasası” olarak çıkartılan ve “129b” olarak adlandırılan yasa El Kaide üyelerinin Almanya’da yakalanıp yargılanmasını kolaylaştırmak için çıkartılmıştı. Ancak yasa “yabancı terör örgütlerini kapıyor” şeklinde ifade edilmiş ve zamanla başta Kürdistan Özgürlük Mücadelesi, Türkiyeli, Filistinli ve Tamilli devrimciler olmak üzere diğer sol/sosyalist hareketlere karşı da devreye konulmuştu.

2010 yılında Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla PKK’nin “129b” kapsamına alınmasının ardından Kürtlere yönelik soruşturmalar rahatça ve hiçbir delile dayandırılmadan peş peşe açıldı. Ardından Almanya’nın sığınma talebini kabul ettiği yirmiye yakın Kürt siyasetçi ve aktivist “terörist” muamelesi görerek hapis cezalarına çarpıtıldı.