Tour de Lorraine Festivalin’e Kürt damgası

Tour de Lorraine festivalinde “100'üncü yılında Lozan Antlaşması ve Kürtler” ve “Rojava Devrimi ve Jin, Jiyan, Azadî' başlıkları altında iki panel gerçekleştirildi. Kurdistanlı sanatçı Tuncay Akbaba da performans sergiledi.

Bu yıl Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) de yer aldığı "Tour de Lorraine Festivali”, İsviçre’nin başkenti Bern’de 2000 yılında Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) ve neoliberal küreselleşmeye karşı yapılan protestolar sırasında ortaya çıktı. 20 Nisan'da başlayan festival 30 Nisan'a kadar çeşitli sanatsal, kültürel ve politik etkinliklerle devam edecek.  

Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması sonrası emperyalist devletler tarafından Kurdistan'ın dört parçaya bölünmesiyle sonuçlanan Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yılında anlaşmanın Kürtler üzerindeki etkisine yönelik bir panel gerçekleştirildi.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) üyesi Özen Aytaç tarafından yapılan sunumda, 1914 savaşıyla başlayan Amasya, Erzurum ve Sivas kongreleriyle devam eden süreçte Sevr Antlaşması’nda Kürtlere verilen sözlerin tutulmayarak Lozan Antlaşması'yla Kurdistan'ın dört parçaya bölündüğüne vurgu yapıldı.

Lozan Antlaşmasıyla ulus devlet anlayışı üzerinden 'Tek devlet, tek millet, tek inanç' dayatması altında Türkiye, Irak, İran ve Suriye arasında bölüştürülen Kürt coğrafyasının 100 yıldır işgal edildiğini söyleyen Aytaç, bir yüz yıl daha bu işgalin sürdürülmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. 

“Tek devlet, tek millet, tek din” dayatmasına karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve arkadaşları tarafından bir gücün yaratıldığını belirten Aytaç, bu güç etrafında Kürt halkının 40 yıldır süren bir mücadelesi söz konusu olduğunu dile getirdi.

'ROJAVA DEVRİMİ VE JIN JIYAN AZADÎ’ PANELİ

Festivalde düzenlenen bir diğer panel ise, 2015 yılında DAİŞ barbarlığına karşı Kürt kadınlarının öncülüğünde sürdürülen direnişle yaratılan Rojava Devrimi ile bugün İran'da yükselen “Jin jiyan azadî isyanı üzerinden bir sunum yapıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Asmin Engin’in sunumuyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlük paradigması temelinde Kürt halkının 40 yıllık mücadelesinin başlangıcıyla kadın özgürlük mücadelesinin paralelliği üzerinden Rojava Devrimine olan etkisi aktarıldı. 

Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin öncülerinden Sakine Cansız'ın kadın özgürlüğüne olan inancı üzerinden aktarım yapan Asmin Engin, “Rojava'da kadın örgütlenmesi Demokratik Konfederalizm temelinde yaratılmıştır. Bu temelde kurulan kadın akademileri, Kongra Star Hareketi, Kadın Savunma Birlikleri’nin (YPJ) oluşturulması, kurulan vakıf ve eğitim kurumlarıyla  bir bütün olarak Demokratik Konfederalizm yaşatılmak istenmiştir” diye konuştu.

Asmin Engin, sunumunu şöyle sürdürdü: “Demokratik Konfederalizm temelinde 'Kadın özgürleşmeden, toplum özgürleşemez' bilincini esas alan ‘jin, jiyan, azadî',  bir söylemden çok daha fazlasını ifade etmektedir. Bugün Rojhilat'ta başlayıp İran ve Ortadoğu'yu saran bu slogan, Demokratik Konfederalizm'in ışığında şekillenerek bir yaşam felsefesi haline gelmiştir. Bu felsefenin yaratıcısı da Abdullah Öcalan'dır.”

Festivalde ayrıca sanatçı Tuncay Akbaba bir performans sergiledi. Etkinlik sonunda katılımcılar, İran'da süren kadın isyanına destek amacıyla saç kesme eylemi yaptı.