TRT’nin sivili DAİŞ elemanıydı

Girê Spî ve Reqa gibi alanların özgürleştirilmesinden sonra Türkiye kaçan bazı DAİŞ’liler, daha sonra ‘SMO’ etiketi altındaki çetelerin içinde Türk devletin işgal saldırısını katıldı. TRT’den Kürtleri tehdit eden bile oldu.

Serêkaniyê ve Girê Spî’deki işgal saldırısında yer alan bazı DAİŞ elemanları daha deşifre edildi. 

ANF’nin ulaştığı bilgilere göre Mustefa El Zîbo, Girê Spî’nin El Şelal Mahallesi’nden ve Ebu Reşîd El Ensari olarak tanınıyor. Şêx El İslam Bin Tîmiya Taburu’nun 2012’deki yöneticilerinden olan Mustafa El Zîbo, 2013’te taburuyla birlikte Cephet El Nusra’ya katıldı. Mustafa El Zîbo, Temmuz 2013’te Kürtlerin Girê Spî’den sürülmesi ve mallarının talan edilmesinde aktif yer aldı. Bu süreçte şehirde kalan bazı Kürtler, Mustafa Zîbo eliyle katledildi.

TRT’DE ‘SİVİL’ OLARAK YPG’Yİ KARALADI

Mustefa El Zîbo, Haziran 2015’Te Girê Spî’nin QSD tarafından özgürleştirilmesi sürecinde kaçarak Türkiye’ye gitti. Akçakale’de “ÖSO” çetelerine bağlı Rakka Askeri Meclisi’ne katıldı. 10 Mayıs 2019’da TRT ekranlarında sivil olarak gösterildi ve burada YPG’nin kendisini ve oradaki Arapları zorla topraklarından çıkardığını ileri sürdü.

ŞİMDİ GIRÊ SPÎ’DE İHBARCI

Mustefa El Zîbo, Türkiye çetelerinin çatısı olan Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesinde 9 Ekim 2019’da başlayan Girê Spî’yi işgal saldırısına da aktif olarak katıldı. Şu anda Girê Spî’de olan El Zîbo, burada Türk devleti çetelerinin istihbaratının sorumluluğunu yapıyor. İçlerinde kadınların da olduğu birçok Girê Spîli Mustafa El Zîbo eliyle “Demokratik Özerk Yönetimle ilişkili” denilerek Türk devletine tutuklattırıldı.

ÊZÎDÎ KADINLARA İŞKENCE YAPTI

DAİŞ’li Casim El Reşo’nun Serekaniye’de SMO çetelerinin içinde olduğunu deşifre eden ANF, kapsamlı bilgilere de ulaştı. Serêkaniyêli olan Casim El Reşo, El Edwan aşireti şeyhidir. DAİŞ’e 2014’te katıldı ve Girê Spî’de çete başı oldu. Burada yöre halkına karşı geliştirilen birçok katliama katıldı. QSD, Haziran 2015’te Girê Spî’yi DAİŞ’ten özgürleştirdiğinde Reqa’ya kaçan bu çete elemanı, DAİŞ’in kaçırıp köleleştirdiği Êzîdî kadınların satılması ve DAİŞ’lilere dağıtılmasından sorumluydu. Daha sonra kurtarılan kadınlar, Êzîdî kadınlara birçok işkence yaptığını söyledi.

REQA’DAN İŞGAL ALANLARINA KAÇTI

QSD’nin Reqa’yı özgürleştirmek için gerçekleştirdiği Fırat’ın Gazabı Hamlesi sürecinde Reqa’dan kaçarak Türk devleti işgalindeki Şehba alanlarına geçen Casim El Reşo, burada Ehrar El Reşo Taburu adında bir çete grubu kurdu. Casim El Reşo, Türk devletinin Serêkeniyê’yi işgal işgal saldırısına katılıp çetesiyle birlikte şehre döndü. Şu anda da SMO’nun bünyesinde olan  DAİŞ’li Casim El Reşo, 24 Kasım 2019’da Mebruka’daki cezaevinde tutulan DAİŞ elemanlarını serbest bıraktı.

KÜRTLERİN EVLERİNE EL KOYUYOR

Bir diğer SMO elemanı DAİŞ’li ise Welîd Ebdulezîz (Ebû Herib El Becarî), Til Temîr’in El Xêbîş köyündendir. Suriye iç savaşının başında ÖSO’ya ardından da Cephet El Nusra’ya katıldı. Cephet El Nusra’nın Serêkaniyê’deki sorumlularından biri olan Welîd Ebduleziz, YPG tarafından Cephet El Nusra’nın yenilmesiyle birlikte ketti terk etti. 2015’te DAİŞ’e katılan Welîd Ebdulezîz yaralandıktan sonra Urfa’ya giderek burada tedavi oldu.

Türk devleti, 9 Ekim 2019’da Serêkaniyê’yi işgal saldırısı başlattığında Welîd Ebduleziz de bir SMO elemanı olarak yer aldı. Şu anda Serêkaniyê’de Kürtlerin evlerinin talan edilmesi ve el konulmasında görevli.

EL NUSRA, DAİŞ VE SONRA TC

Ramî Yûsif El Dehîş, Girê Spî’nin Eyn Arus Mahallesi’nden. Cephet El Nusra’ya kuruluş sürecinde Girê Spî’den katıldı. Kürtlerin sürülmesinde ve birçok Kürt’ün katledilmesinde yer aldı. Griê Spî DAİŞ tarafından işgal edildiğinde El Dehîş de DAİŞ’e katıldı ve çetenin istihbaratında çalıştı. QSD, Haziran 2015’te kenti özgürleştirdiğinde Akçakale’ye kaçan Ramî Yusuf El Dehîş, burada Türk istihbaratıyla çalıştı. El Dehîş de 9 Ekim’deki işgal saldırısına MSO etiketi altında katılan çete elamanlarındandı. Şu anda Girê Spî’de bir çete elemanı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.