Türk devletinin Kürt düşmanlığında mola yok!

Dünya koronavirüs salgını ile boğuşurken, AKP-MHP iktidarı, Kürdistan’da yeni askeri operasyonlar başlattı, HDP'li belediyeleri gasp etti ve tüm eylem ve etkinlikleri yasaklamaya devam etti.

Türk hükümetinin, Kürt düşmanlığına koronavirüs salgını mola verdiremedi. Tüm dünyada olduğu gibi Kuzey Kürdistan’da Kürt halkı koronavirüs salgına karşı imkanları dahilinde mücadele ediyor.

HDP'li belediyeler de koronavirüsün yayılmaması için çalışmalarını aralıksız sürdürürken AKP Hükümeti bugüne kadar salgına karşı Kürdistan illerinde herhangi bir önlem almadı.

Özellikle İran’dan Van ve diğer bölgelere gelen yüzlerce mülteci, salgının yayılması konusunda ciddi risklere rağmen sağlık taramasından geçirilmiyor. Bu durum zaten ağır bir dram yaşayan  mültecilerin sağlığını tehlikeye atarken, tüm toplum açısından da risk oluşturuyor. 

Tüm dünyanın tek gündemi koronavirüsle mücadele olurken, Türk devleti halkın sağlığını bir kenara bırakıp, başta Batman Belediyesi olmak üzere 8 HDP’li belediyeyi gasp ederek kayyum atadı. Bununla yetinmeyen rejim, Kürdistan’da yeni yasak bölgeler ilan etti, askeri operasyonlar başlattı, sistematik bir şekilde eylem ve etkinlik yasağını sürdürdü. 

AKP, 23 Mart tarihinden itibaren Bitlis merkeze bağlı 16 köy ve mezrada ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağı uygulanan köy ve mezralarda askeri operasyonun başladığı belirtildi. 

2016 yılından bu yana Van’da uygulanan siyasi yasaklara da, koronavirüs salgınıyla ara verilmedi. Van Valiliği tüm demokratik eylem ve etkinliklere getirilen yasakları 24 Mart ile 7 Nisan tarihleri arasında otomatik bir şekilde uzattı. 

Hakkari’de bin 250 gündür uygulanan yasaklar devam etti. Koronvirüs nedeniyle zaten tüm toplanma biçimleri iptal edilmesine rağmen, Hakkari Valiliği 14 Mart ile 28 Mart tarihleri arasında Hakkari il sınırları içinde her türlü eylem ve etkiliğin yasaklandığını duyurdu.