‘Türk ordusunun tankları YPG karşısında dayanıksız’

The National Interest, Türk ordusunun işgal saldırısında kullandığı Alman yapımı Leopard-2 tanklarının YPG güçleri karşısında kaybettiğini yazdı.

Türk devletinin Almanya’dan NATO üyeliği çerçevesinde satın aldığı Leopard-2 tankları, 9 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlatılan işgal saldırısında kullanmıştı. Merkel'in başbakanlığındaki Alman hükümeti ise işgali “uluslararası yasaların ihlali” olarak değerlendirip eleştirmesine rağmen, tankların hem Türk devletine bağlı çeteler tarafından kullanılmasına hem de bu silahlarla sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasına sesini çıkarmamıştı.
ABD’de iki ayda bir yayımlanan 'The National Interest' dergisi ise işgal saldırısı sırasında Leopard-2 tanklarının savaş kabiliyetlerini inceledi. Uluslararası ilişkiler ve askeri savunma konularında analizlerin yer aldığı dergiye göre, “dünyanın en iyi tankları” olarak tanıtılan Leopard-2’ler, 9 Ekim’de başlayan 'iyi bir sınav' vermedi. Sebastien Roblin imzalı analizde, 'Leopard 2 A4' tipi tankların YPG güçlerinin saldırıları karşısında dayanıklı olmadığına dikkat çekildi.

‘TANKLAR GERİLLA SAVAŞI KARŞISINDA KABİLEYETSİZ’

Yazıda, geçtiğimiz günlerde Türk devletine bağlı çeteler tarafından kullanıldığı ortaya çıkan tankların YPG’nin savunması karşısında zayiat vermesi üzerine savaş cephesinden geri çekilerek sadece topçu atışları için kullanıldığı aktarıldı. Ayrıca söz konusu tankların Soğuk Savaş döneminde Sovyet ordusuna karşı verilecek bir savaş için imal edildiği hatırlatılarak, bu savaş araçlarının gerilla taktikleri karşısında kabiliyetsiz olduğu ifade edildi.
Dergiye göre, Türk devleti, Almanya’dan tankların savunma sisteminin güçlendirilerek modernize edilmesini talep etti, ancak Berlin yönetimi, Ankara’nın bu teklifini bekletiyor. Merkel hükümetinin Erdoğan rejimiyle yapacağı yeni pazarlıklarda tankların modernize işini kabul edeceği belirtiliyor.
Türk ordusunun 2016’nın Ağustos ayında Suriye’ye yönelik başlattığı işgal sırasında Leopard’lar direniş karşısında başarısız olmuştu. 20'ye yakın tank savunmaları zayıf olduğu için hasar görmüştü. Bunun üzerine Mart 2017’de Erdoğan iktidarı, Alman silah devi Rheinmetall’in tankları saldırılara karşı koruyacak teçhizatı üretmesi için Merkel yönetimine başvurmuş, ancak Berlin-Ankara hattındaki gerginlik ve krizlerden dolayı bu talep rafa kaldırmıştı.
Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, 2018’in başlarında Türk mevkidaşı Mevlüt  Çavuşoğlu ile yaptığı pazarlıkların ardından tankların modernizasyon projesine Berlin yeşil yakmış, işi ise Rheinmetall kapmıştı. Sadece Leopard’lar değil, Türk ordusuna ait M60 tipi diğer tankların da bombalı tuzaklara ve roket saldırılarına karşı sistemi Rheinmetall tarafından güçlendirilmişti. Ancak Efrîn ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik her iki işgal saldırısında YPG/YPJ güçlerinin sergilediği direniş, tanklara ilave edilen bu savunma sisteminin de yetersiz olduğunu gösterdi.

TÜRK ORDUSU LEOPARD-2’LERİ NASIL ALDI?

Ayrıca 2004 yılında dönemin başbakanı Gerhard Schröder’in ısrarıyla tankların Türkiye’ye satışına onay verilmişti. 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye toplam Leopard 2 A4 tipi olarak adlandırılan tanklardan 354 adet teslim edildi. Satış anlaşmasında ise “NATO üyesi Türkiye’ye bu tankların kullanımı için başkalarına satılmaması şartı dışında hiçbir koşula bağlanmamıştır” ifadesi yer aldı.
Öte yandan 2005’in aksine 1982, 1984, 1990 ve 1993 yıllarında Türkiye’ye verilen toplam 397 'Leopard 1' tankları belli anlaşmalarla satıldı. O dönem Alman hükümeti bu tankların NATO’nun 5. Maddesi olan “Saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye diğer üye ülkelere de yardım etmeli” koşuluna bağlı olarak tankların sadece saldırılar karşısında savunma amaçlı kullanılabileceğini söylemişti.