Tutsaklar için Zürih’te açlık grevi eylemi

9 ADHK üyesi, Türkiye zindanlarında ağır işkence koşullarında tutulan başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm siyasi tutsaklarla dayanışmak için Zürih’te 3 günlük açlık grevine başladı.

Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu’nun (ADHK) çağrısı üzerine 9 ADHK üyesi, Türkiye hapishanelerindeki tutsaklarla dayanışma için İsviçre’nin Zürih kentinde 3 günlük açlık grevi eylemine başladı. 

Cuma günü Zürih Eğitim Kültür Merkezi’nde açıklama yapan eylemciler, AKP-MHP faşist blokunun işçilere, köylülere, emekçilere hayatı zindan eden baskıcı rejimini, politik tutsaklar üzerinden bir kat daha katmerli şekilde sürdürdüğünü, buna karşı bütün toplumun ses çıkarması gerektiğini belirtti.

Basın açıklamasında, bin 1605 hasta tutsağın tedavi hakkı engellendiği için ölüm tehlikesi ile yaşama tutunmaya çalıştığına, salgınla birlikte keyfi uygulamaların had safhaya ulaştığına dikkat çekildi.

Açıklama şöyle devam etti: “Başta Aysel Tuğluk olmak üzere yüzlerce tutsak ağır sağlık sorunlarından kaynaklı tahliye edilmeyerek açıktan ölüme terkedilmiş durumdadır. Bizler bu insanlık dışı, imha politikasını kabul etmiyoruz. Türk devleti yaşamış olduğu ve her geçen gün daha da derinleşen ekonomik ve siyasi krizden çıkmak için halklar ve emekçi sınıflar üzerindeki baskıyı pervasızca arttırırken uluslararası arena da her türlü kirli ittifakın arayışı içinde yer almaktadır

Bugün bizler, bulunduğumuz tüm alanlarda en geniş kesimleri seferber ederek, sürekliliği sağlanmış kampanya ve eylemliliklerle politik tutsaklar üzerindeki tecrit ve hak gasplarının sonlandırılmasını dünya gündemine taşımalıyız.”

Açıklamaya katılan Tutsakların Sesi Platformu adına Hasan Sevim de kısa bir konuşma yaptı. Sevim, hapishanelerdeki tutsakların her dönem saldırılarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek; “Tutsaklar her zaman bu saldırılara karşı direnmiştir, yine direnecektir. Ancak bizim bütün yükü tutsakların üzerine bırakmamamız lazım. Dışarıda ne kadar ses çıkarırsak içerideki baskılarda o oranda azalır. Herkesi cezaevindeki yoldaşlara ses olmaya çağırıyor, bu eylemi başlatan bütün arkadaşlara başarılar diliyorum” dedi.

9 kişi ile başlayan eylem, ikinci gününde yeni katılımlarla devam edecek. 

30 Ocak Pazar gününe kadar çeşitli aktivitelerle Zürih Eğitim Kültür derneğinde sürdürülecek eylem, saat 16.’da Zürih Alevi Derneğinde yapılacak basın açıklamasıyla sona erecek.