Uzun Yürüyüş Cenevre'de de start aldı

İsviçre'de aralarında aydın, sanatçı, siyasetçi ve kurum temsilcilerinin de bulunduğu yüzü aşkın ismin, ulusal birlik temelinde, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” sloganıyla düzenlediği uzun yürüyüşün startı verildi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük gerçekleştirilen 15 Şubat Uluslararası Komplosu ve ağırlaştırılmış tecrit devam ederken, milyonlarca insanın isyanı ise gün geçtikçe büyüyor. Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının her yıl geleneksel olarak uluslararası komploya karşı Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlediği dev protesto yürüyüşü ve mitingi öncesinde, birçok merkezde olduğu gibi İsviçre’de de 4 günlük bir uzun yürüyüş düzenleniyor. 4 parça Kürdistan’dan aralarında aydın, sanatçı, siyasetçi ve kurum temsilcisinin olduğu yüzü aşkın ismin, “Öcalan’a özgülük, Kürdistan’a statü” sloganıyla düzenleyeceği 4 günlük uzun yürüyüşün startı Cenevre’de verildi.
“Ulusal birliğimizi inşa ederek, Önderliğimizi özgürleştirelim”, “Uluslararası komploya karşı ulusal birliğimizi inşa edelim” temel şiarıyla düzenlenen uzun yürüyüşün startı, Cenevre Place de Neuve Meydanı'nda düzenlenen bir basın toplantısı ile verildi.

KOÇ: KOMPLOYA SON VERMEK İŞGALİ DE DURDURMAKTIR

Basın toplatışında ilk olarak söz alan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, 15 Şubat Komplosu'nu lanetleyerek konuşmasına başladı. “Önder Öcalan şahsında Kürt halkının iradesi parçalanmak ve teslim alınmak isteniyor” diyen Koç, şöyle devam etti:
 "Tecridin sürdüğü böylesi bir süreçte Rêber Apo'nun gösterdiği direnişe ve duruşa ortak olmak, Rojava ve Kürdistan’da ki işgale de dur demek anlamına gelecektir. Bu sadece bir topluluğun ya da bir zümrenin görevi değil, tüm Kürdistan halkının ve Türkiyeli devrimci demokratların görevidir.

‘HALKLARIN ORTAK DİRENİŞİYLE TECRİDİ KIRACAĞIZ’

Bu görev bilinciyle Kürt ulusal birliğini sağlamak, Türkiye ve Ortadoğu’da demokrasiyi geliştirmek, uluslararası komplo ve derinleştirilmiş tecride karşı durmak için Cenevre'den Strasbourg’a kadar uzun yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Kürt parti ve kurum temsilcileri, Türkiyeli devrimci ve sosyalistleri, aydın, sanatçı, siyasetçi, akademisyen ve İsviçreli dostlarımızla birlikte komployu ve tecridi halkların ortak direniş iradesine dönüştüreceğiz."

‘ÖCALAN DÜNYA HALKLARININ UMUDU OLMUŞTUR’

Öcalan’ın felsefesinin sadece Kürdsitan ve Ortadoğu için değil, aynı zamanda dünya halkları içinde umut olduğunu belirten Koç, Öcalan’ın İmralı direnişi ve Kürt halkının mücadelesinin sonucunda uluslararası komplonun önemli ölçüde boşa çıkarıldığını söyledi.
Gelinen aşamada Kürt sorunun kalıcı, adil ve demokratik çözümü ve Türkiye demokrasisinin gelişmesi için Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması gerektiğini vurgulayan Koç, “Türkiye ve Ortadoğu’da barışı inşa etmek isteyen herkesin en temel görevi, Öcalan’ın özgürlüğünü savunmak ve haykırmak olmalıdır” dedi.

XELEF’İN ANNESİ: ÖCALAN İNSANLIK İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Türk devleti ve çeteleri tarafından katledilen Kürt siyasetçi Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mustafa da eylemde söz aldı. Xelef, şunları söyledi:
"Bu dünyada insan hakları adına mücadele yürüten herkes iyi bilmelidir ki, Önder Apo, sadece Kürt halkı için mücadele etmiyor, bütün insanlık için mücadele ediyor. Ama bu dünya hala bu komploya karşı sessiz kalıyor.
Çağrımız bütün insanlığa, çağrımız Birleşmiş Milletler'e, çağrımız insan haklarını savunan herkese, en önemlisi çağrımız CPT’yedir. CPT işkenceyi karşı mücadele ettiğini söylüyor, biz de onlara diyoruz ki, peki neredesiniz, insanlığın lideri 21 yıldır işkence altında tutuluyor... Ne zaman kadar bu zulme karşı gözleriniz kapatacaksınız?  Ama unutmayın ki, bizler önderliğimiz için mücadele etmekten asla geri durmayacağız. Önder Apo özgür olmadan, Türkiye ve Ortadoğu halkları asla özgür olmayacak."

RİELLE: TEMEL HAKLAR REDDEDİLİYOR

İsviçre Sosyalist Parti (SP) Federal Parlamento Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle de bir konuşma yaptı. “Kürt halkı ile dayanışma ve Öcalan’a özgürlük talep etmek için buradayım” diyen Fehlmann Rielle, “21 Yüzyılda Kürt halkının temel haklarının hâlâ görmezden gelinmesi veya reddedilmesi asla kabul edilemez” dedi.
Komplonun üzerinden geçen 21 yılı hatırlatan Fehlmann Rielle, Türkiye’de Öcalan başta olmak üzere bir kesimin temel insan haklarının elinden alındığını söyledi.

‘ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE BÜYÜTÜLMELİ’

Daha sonra Kürt Kadın Hareketi ve SYKP adına yapılan konuşmalarda, 15 Şubat Komplosu kınanarak, Öcalan’a özgürlüğü sağlamak için mücadelenin her alanda daha büyütülmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 
Yapılan konuşmaların ardından İsviçre kentlerinde yapılacak olan 4 günlük uzun yürüyüşün startı verildi. “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” pankartı arkasında yürüyen uzun yürüyüşçüler, sık sık farklı dillerde “Öcalan’a özgürlük” sloganı atıyor.
Yürüyüşün 1. gün etabı akşam saatlerinde Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde düzenlenecek bir mitingle son erecek.